15 november 2009

Vad ska hända med Mönsterås GoIF? - Idag börjar Silly Season på riktigt

Nu ska det avgöras
Någon bad mig skriva om Mönsterås GoIF och Silly Season. Det gör jag gärna, för idag börjar den riktiga Silly Season, dvs den månad då man får byta klubb (om jag har förstått rätt). Det är nu det avgörs vilket lag GIF kommer att ställa på planen nästa säsong. Tidigare i höst har man sonderat terrängen, spelat testmatcher och kanske fört samtal. Nu skall det definitivt avgöras.

Sammanfattning av läget
Jag har tidigare redovisat tre spelare som har aviserat att de eventuellt lämnar GIF och går till andra klubbar, alla med olika säkerhetsgrad. Jag har inte så mycket nytt att komma med, men kan ju sammanfatta vad jag har hört:

1. Anton Agebjörn - sägs säkert vara på väg till storklubb. Han vill spela i en miljö där han kan fortsätta att konkurrera om en plats i pojk- och ungdomslandslag. Hann bara spela en säsong med GIFs A-lag, men gjorde bra ifrån sig. Försvinner kanske något år tidigare än jag hade kunnat gissa.

2. Niki Avdyli - onekligen en bollbegåvning som har angett att han nu vill satsa på riktigt allvar. Det har ryktats om både Högsby och OAIK. Vad jag vet har han spelat 20 minuter av en testmatch med Högsby, men en stukad fot satte stopp för fortsatt spel. Huruvida han verkligen har tränat med OAIK vet jag inte. För någon vecka sedan fick jag information om att Niki skulle ha bestämt sig för en helt annan klubb än de tidigare nämnda. Vi får väl se var han hamnar. Något spel i GIF lär vi dock inte kunna räkna med. Vissa tycker att det är en stor förlust. Andra har antytt att hans solonummer kanske inte alltid var det bästa för laget som kollektiv. För egen del anser jag att han gjorde stor nytta i de flesta matcher jag såg honom. Hans tempo och oberäknelighet kunde förändra matchbilden. Om han inte hade en bra dag och körde för mycket solo, så rubbades emellertid lätt balansen i laget.

3. Daniel Wesslund - har spelat testmatch för Blomstermåla där han bland annat gjorde två mål. Även Fårbo har visat intresse. Hur pass seriöst är dock osäkert. Även andra klubbar lär vara intresserade. Vilka är oklart. Wesslund gör förutom mål alltid en bra arbetsinsats och har en seriositet och rutin som är viktig för ett lag. Här har jag inte hört något nytt, men att säga 50-50 är nog att hoppas för mycket.

Några andra som kanske lämnar har jag inte hört, men jag får inte veta särskilt mycket. Jo, ett tag ryktades det att Ardi var på väg bort, men sedan sades det att han skulle stanna. Jag hoppas verkligen att det blir så. Ardi gjorde utmärkt ifrån sig på backpositionen förra säsongen och betyder mycket för lagets stabilitet. Martin Johansson har också deklarerat att han stannar. Bra, han gör ett utmärkt jobb och har potential att bli en riktig klippa.

När det gäller nyförvärv så vet jag att GIF vill undvika aggressiva värvningar, utan helst tar spelare som är fostrade i Mönsterås. Två spelare från Blomstermåla, men fostrade i GIF, har testspelat tidigare i höst.

1. Martin Lindqvist - 21 år och forward. 7 mål på 18 matcher förra säsongen.

2. Tobias Krantz - 21 år, mittfältare.

3. Extra målvakt från Timmernabben.

Om det är ungefär som jag har hört så skulle GIF få behålla stommen i backlinjen och mittfältet. Det är i så fall utmärkt. Där läggs förstås grunden för ett stabilt lag. Det enda jag funderar på är var Idris och Oskar skall spela. Idris spelade ibland back, men verkar ha många offensiva kvaliteter. Oskar tycker jag gjorde många fina inhopp. Kanske kan han växa än mer nästa säsong och ta en säker plats.

Men i värsta scenariot förlorar GIF de tre spelare som gjorde 65% av GIF´s mål förra säsongen. Räcker det med de två Blomstermålaspelarna för att fylla tomrummet? Kan Idris ta en position längre fram? Behöver GIF kanske ändå göra en seriös värvning av en forward med kapacitet att göra 10-20 mål?

Ja, frågorna är många. Svaren är just nu få. Det kommer att bli en nervös spännande månad som ligger framför. Så många svar tror jag inte vi får förrän fotbollsgalan är genomförd den 21 november.

Inga kommentarer: