13 december 2009
De mystiska gravstenarna i skogen, del II
De mystiska gravstenarna i skogen på Ramsås marker.
Gravstenarna i skogen
Tidigare i år publicerade jag ett inlägg om två mystiska gravstenar som finns i skogen på Ramsås ägor i Ålems socken, närmare bestämt vid resterna av det gamla båtsmanstorpet Göketorp, sedermera Skogslund.
På gravstenarna står namnen KJ Söderberg och Augusta Söderberg. Mannen dog 1934, hustrun 1930. Jag hittade handlingar som visade att makarna köpte torpet av byn 1912. Av dokumenten framgick också att mannen hette Karl Johan Karlsson Söderberg och att han var arbetare. Men hur länge har gravstenarna varit på platsen? Och varför hamnade de där?
Nya efterforskningar
En man som heter Thomas Isaksson har forskat vidare i frågan. Via PLFs databas kom han fram till att kvinnan hette Amalia Augusta Carlsson Andersson, född 20/5 1857, död 5/9 1930. Mannen, Karl Johan Karlsson föddes 4/2 1861 och avled 18/1 1934. Söderberg var ett taget efternamn som ibland följde med till folkbokföringen, ibland inte.
En fosterdotter
Makarna Karlsson-Söderberg hade inga egna barn, men 1920 hade de en fosterdotter boende hos sig. Hennes namn var Britta Karlsson, född 1912 i Stockholm. Britta gifte sig 1931 med Oskar Jonsson i Tålebo och avled 1984. Makarna ligger begravda på Ålems kyrkogård.
En torpinventering
I en torpinventering från 1980 framgår att torpet fick förfalla efter att Karl-Johan och Augusta köpt torpet 1912. Efter makarnas död på 1930-talet brukades torpets jord av fosterdottern Britta med man. Marken planterades senare med skog.
I torpinventeringen står det ingenting om några gravstenar, varför man skulle kunna tro att de tillkommit efter 1980. Man skulle ju kunna tänka sig att gravstenarna först fanns på Ålems kyrkogård och att fosterdottern Britta skötte dem så länge hon levde. När hon så avled 1984 fanns det ingen som kunde sköta gravarna varför någon placerade dem vid torpet i skogen. Gravstenarna skulle i så fall ha varit på kyrkogården i ca 50 år, vilket stämmer väl med vad jag tror är gängse gravrätt. Den som idag ansvarar för fosterdotterns grav i Ålem har sagt att ”Det var fullt på kyrkogården”.
Thomas efterforskningar har gett oss mer fakta och flera nya ledtrådar att följa upp.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar