1 december 2009

Mönsterås kommunvapen och logotype



















Mönsterås kommunvapen i rött och silver skapades 1955 och visar den ås där Mönsterås är belägen, samt ett Johanniterkors som symboliserar Johanniternas gamla hospital och kloster vid Kronobäck. I samband med kommunsammanslagningen 1974 kom kommunvapnet att omfatta även Ålems och Fliseryds kommuner, då de saknade egna vapen.

Sedan 1998 har Mönsterås också en kommunlogotype som består av tre delar – ett fartyg, kommunvapnet och en banderoll med kommunens namn. Fartyget är briggen Maria av Mönsterås som 1889 till 1908 hade Mönsterås som hemmahamn.













För egen del tycker jag att kommunvapnet är väldigt vackert, även om det känns något svårt att få symboliken att passa för Fliseryd och Ålem.

Logotypen är jag mer tveksam till. Visserligen kan jag förstå att man ville markera sjöfartens betydelse för Mönsterås i historisk tid, men kommunvapnets placering längst ner gör sig inte. Likaså innebär logtypen en än större fokusering på Mönsterås tätort, även om ett fartyg kan fungera även för Ålem (Timmernabben och Pataholm). Men Fliseryd symboliseras inte alls. Ett fartyg är ju inte relevant för Fliseryds socken. Inte heller Johanniterkorset eller åsen. Där hade det passat bättre med Emån eller ett krutbruk.

3 kommentarer:

Bert sa...

Jonny citat angående Mönsterås kommunvapen: "Ett fartyg är ju inte relevant för Fliseryds socken. Inte heller Johaniterkorset eller åsen."

Nu är det så här Jonny - Fliseryd är precis som Mönsterås beläget på en rullstensås så kommunvapnensköldens ås symboliserar också Fliseryd.

Det skulle kanske vara på sin plats att du Jonny studerar Mönsterås Kommuns geologi då det finns minst tre större åsbildningar inom kommungränserna.

Jonny sa...

Jo, visst kan man hävda en koppling mellan Fliseryd och en ås, men det är inte det Fliseryd är känt för. Där är åsen inte lika påtagligt förknippad med orten och inte lika framträdande som i Mönsterås. Det är så jag menar.

Bert sa...

Precis som med Fliseryd så är även Ålem beläget på en ås, Högsbyåsen.
Det är nog så att vapenskölden blivit plottrig om fler symboler avbildats på den som exv ett kruthus symboliserande Fliseryd och Premmacken för Ålem.

Som vapenskölden är utformad nu är den stilren, dock skulle jag vilja ha med ett blått fält på bägge sidorna av åsen i höjd med andra knogens överdel, symboliserade havet.