10 februari 2010

Det nya kommunalhuset blev stor stridsfråga på 1980-talet


Drygt 4000 mönsteråsare skrev på listor emot ett nytt kommunalhus i Mönsterås 1980. Det socialdemokratiska kommunalrådet tyckte inte det var så märkvärdigt. Visst var det roligare förr när kommunalråden inte var så slipade utan kunde vara lite trumpna, irriterade och arroganta. Klicka för större format.

Nybyggnation eller ombyggnation
En av de stora politiska stridsfrågorna i Mönsterås vid 1980-talets början gällde kommunens behov av nya förvaltningslokaler. Socialdemokraterna och Folkpartiet hade ingått en ohelig allians och ville bygga ett nytt kommunalhus bredvid det gamla. Centern å andra sidan ville istället bygga om de tomma lägenheter som fanns på Industrigatan (Jakobs Gränd). Det senare alternativet skulle bli ungefär fyra miljoner kronor billigare.

4000 namnunderskrifter
Även allmänheten hade synpunkter. Vid slutet av 1980 överlämnades 4000 namnunderskrifter emot en nybyggnation. Det socialdemokratiska kommunalrådet agerade vid tillfället minst sagt arrogant, och även om sossarna vann lokalvalet 1982, så spädde det på bilden av en maktfullkomlig sossepampelit i Mönsterås, något som på sikt ledde fram till Centerns seger 1985. Som jag igår påpekade så fick Centerns kommunalråd Roland Åkesson då flytta in i de lokaler som han och hans parti en gång varit så starka motståndare till.

Nytt kommunalhus 1982
För nybygge blev det. I april 1982 flyttade politiker och tjänstemän in i det nya huset.Ännu en artikel som visar överlämnandet av protestlistorna.


Innan beslut fattades pågick en politisk debatt.


Fortsättning på debatten.


Beslut fattades.


Centern tog en efter-debatt.


Området före nybyggnationen. Därefter det nya kommunal-huset.

Inga kommentarer: