27 februari 2010

Primitiva mansideal, genustalibaner och könspedagogiska experiment

En man och hans brandbil
För ett par dagar sedan skrev lokalpressen om brandmännens nya organisation i Ålem. På bilderna kunde man se en brandman stolt poserandes framför en ny bil. (Se Östrans artikel här) Jag fick ett mejl från en läsare som kommenterade detta på följande sätt:

Men, har du sett i dagens lokaltidningar, på Mönsteråssidan, bilderna på ett potent fordon till räddningstjänsten i Ålem och en möjligen potent brandman i full stridsmundering poserande. I samma anda som när man under älgjakten visar upp en död älg och en duktig manlig jägare. Båda bilderna och texterna idag är producerade av kvinnor!! De gör sannerligen sitt bästa för att promota det primitiva manliga idealet! Jag vill inte tro att läsarna i vår kommun tycker det är bra.

Genustalibaner och könspedagogiska experiment
Vare sig brevskrivaren har glimten i ögat eller menar allvar, så har han onekligen rätt. Sverige är ett förunderligt land. På ena kanten har vi genustalibanerna, en förunderlig liten förvriden minoritet som gör sitt bästa för att förstöra barns lekvanor - flickor ska leka med bilar och pojkar klä ut sig i rosa prinsessklänningar vare sig de vill eller inte. Några har visst bränt leksakskataloger offentligt. Det händer att dagis- och skolpersonal tvingas iväg på genusutbildningar. Sedan förväntas de bryta traditionella könsmönster i den vardagliga verksamheten. Även Mönsterås kommun (vi skattebetalare) har betalat för dylika utbildningar.
Hur många föräldrar känner till vilka könspedagogiska experiment deras barn utsätts för?

Primitiva mansideal och sjuka kvinnoideal
På den andra kanten har vi så de primitiva mansidealen, och för allan del även extrema kvinnoideal, särskilt vad gäller utseendet. Kvinnoidealen är ofta skadliga. Mansidealen är förstås bara löjeväckande.

Ny studie visar...
Nå, jag kan trösta alla normala män med en rubrik jag läste i Aftonbladet häromdagen: Ny studie visar: Officiellt trånar kvinnan efter vältränade och manliga killar – i hemlighet är drömmannen nördig och lätt överviktig. (läs här)

Det där visste vi förstås redan genom väl beprövad erfarenhet, men det känns ju skönt att få det bekräftat även i vetenskaplig forskning.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det inte viktigare saker att hänga upp sig på än en brandman och en brandbil i tidningen, så har man kanske inte mycket till liv.
Hade det varit bättre med en kvinna som poserade eller om en man skrivit artikeln?

Jonny sa...

Nja, jag vet inte. Den här bloggen tar inte bara upp viktiga ämnen, utan också roliga. Jag tyckte mejlet jag fick var roligt och spann vidare på det.

Anonym sa...

Till anonym; Gnällkommentar..du verkar ha ganska så tråkig liv om du inte förstod komiken i Jonnys inlägg.
Bra blogg!!!
Fortsatt, Jonny, med blandningen - det behövs både humor och allvar i livet./Cia

Anonym sa...

Min kommentar var inte riktad mot Jonny utan till den som blev upprörd av artikeln. Jag har inga som helst problem att förstå komiken i att Jonny tog upp det i bloggen.

Jonny sa...

Tack för era kommentarer. Alla slags inlägg är välkomna. Det är roligt både att få medhåll och lite motstånd.