30 mars 2010

Far och son försvann i djupet när skonaren Christian av Mönsterås sjönk i stormen 1907


Christian av Mönsterås sjönk under en storm 1907. Med i djupet följde hela besättningen, bland andra en far och hans son från Nynäs utanför Mönsterås.

Havet tog far och son
Sjömanslivet var på segelfartygens tid fullt av faror. Jag vet inte om familjen hemma vande sig och kanske invaggades i en falsk säkerhet. Man hade ju mött far så många gånger förut efter lyckade färder. Det här är en historia om en far och son som inte kom hem, och kanske i lika hög grad en berättelse om de efterlevande som blev ensamma kvar. Historien nedan är berättad av sjökapten Albert och hans hustru Amandas barnbarn Hjördis Gillisson som nu bor på Oknö.

"Skonaren Christian av Mönsterås sjönk i en storm utanför Bergkvara kring midsommar 1907. Den ägdes av Albert Pettersson vid Nynäs utanför Mönsterås. Huset som han och hans fru Amanda bodde i finns fortfarande kvar på Nynäs. På tomten har nu läkaren Conny Pettersson byggt ett nytt hus, men den gamla Kaptensstugan finns kvar. Där bodde Amanda Petterssons dotter Elsa kvar till sin död 1990. I huset fanns varken vatten eller el.

Skonaren köptes av Albert 1895 och seglade med trävaror från Mönsterås till Tyskland och Danmark. När skonaren var hemma ankrade man upp på redden och rodde hem till kaptensstugan i livbåten. Familjen stod på land och barnen sjöng ” Christian tyrann kommer aldrig fram med fyra man i båten rodde gubben iland”.

På seglatsen 1907 var det 5 besättningsmän från Mönsterås, bl.a. Alberts son Sture. Alla omkom vid förlisningen. Hemma väntade frun Amanda och 4 barn - tre flickor och en pojke.

Två av flickorna skulle ha följt med på nästa resa. De hade köpt rött klänningstyg som de skulle sy nya klänningar till resan. De fick nu byta tyget mot svart. Amanda bodde sedan kvar i stugan med sina barn. För att klara ekonomin hyrde hon ut ett rum till övervintrande sjömän som låg infrusna i Mönsterås över vintern. Hon fick sedan ytterligare två barn. Det måste ha varit trångt i stugan som bara hade två rum och kök.”

Varmt tack till Hjördis som delgav mig denna berättelse.

En annan man som drunknade under denna färd var Carl Gustav Carlsson från Oknö, bror till den berömda Oknökvinnan Karolina som påstås ha sovit i 32 år.

Inga kommentarer: