14 mars 2010

Så ska GIF ta hem femman

Man snackade mer fotboll förr
Förr i tiden snackade man mer fotboll än idag. Folk i allmänhet var engagerade i hur det gick för laget. Man snackade hemma, på caféer och på arbetsplatserna. Diskussionernas vågor kunde gå höga. GIF:s väl ve var en angelägenhet för hela bygden.

Ökad konkurrens, medgångsfans och minskat mediaintresse
Idag är det annorlunda. Den främsta förklaringen tror jag står att finna i att det idag finns fler konkurrerande aktiviteter som pockar på uppmärksamheten – alltifrån innebandy till internet. En del är också beroende av lagframgångar för att bevara intresset, och om laget får några svaga år försvinner medgångsfansen till Fredriksskans istället (så länge det nu råkar gå bra för KFF). Därför får man ibland stå ganska så ensam på IP tillsammans med de mest föreningsengagerade. Dessutom är min uppfattning att många klubbar har blivit allt mer interna de senaste tjugo åren. Möjligtvis beror det på en ökad finkänslighet inför sponsorerna. Det kan också bero på att lokalpressen inte bevakar föreningarnas årsmöten längre. För 30 år sedan kunde man läsa i tidningen om det mesta som beslutades inom GIF. Idag blir det ett jädra liv så fort man tar upp något som har hänt.

Så här tar GIF hem femman
Nå, idag ska jag berätta hur GIF ska ta hem division fem nordöstra, trots en besvärlig försäsong. Glöm spelsystem och sifferkombinationer, glöm bråk, glöm snön. Följande gäller:

1. Det sägs ibland att orden ”Kris” och ”Möjlighet” har samma tecken på kinesiska. Det är vad jag förstår inte riktigt sant (kris på kinesiska tror jag består av orden farlig eventualitet), utan något som hurtfriska föreläsare som skinnar kommunerna på kurspengar har hittat på. Likväl ligger det något i detta. Även klyschor kan vara sanna ibland. Motgångar och kriser kan om de hanteras rätt omvandlas till en ny styrka. Om GIF har styrka nog att samlas kring sitt gemensamma mål och lägga kontroverserna bakom sig så har man lagt en bra psykologisk grund.

2. GIF har en unik kombination av sydeuropeiskt spelsinne och entusiasm och nordisk styrka, fysik och taktik. Detta är som jag ser det lagets främsta tillgång som kan bli en oslagbar kombination om man förmår ta tillvara båda delarna. Teknik, tempo och fysik.

3. Fler i publiken. Den inspiration man får av att spela inför en talrik hemmapublik ska inte underskattas. Tänk om fler Mönsteråsare ville stötta laget från läktarna i år.

Jag undviker idag detaljer om positioner, spelsystem och trupp och ser till helheten. Punkt ett och två ovan är grundförutsättningar för att vinna femman. Punkt tre är inte nödvändig, men onekligen en hjälp.

Om GIF vill nå sina långsiktiga mål om Elitfyran, så tillkommer en sak – en konstgräsplan. Se vilket lyft Högsby har fått efter att man fick sin plan. Det skapar förstås mycket bättre träningsmöjligheter, samtidigt som det lockar till sig fler spelare. Men då behövs kommunalt stöd. Och eftersom man inte vinner val genom att lova konstgräsplan så lär vi få vänta ett tag till. Men vi måste börja påtala behovet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Har GIF spelat någån träningsmatch i helgen

Martin Johansson sa...

Vi spelade igår mot Oskarshamn UBK där det blev vinst med 3-0. Idag har vi match mot Ruda/Fliseryd och med tanke på gårdagens imponerande match känner jag att en vinst inte är långt borta.

Jonny sa...

Tack för informationen, Martin! Perfekt! Spelet blir bättre och bättre och bra för självförtroendet.

Anonym sa...

Gif vann träningsmatchen mot Ruda/Fliseryd med 3-1

Martin Johansson sa...

Blev vinst med 3-2 för de som undrar, mål av Ako, Hjelm och Lindqvist. För övrigt var det väldigt positivt spelarna emellan och det känns som vi lagt allt dåligt bakom oss.

Jonny sa...

Härligt! :D