9 april 2010

ABF anordnade "datacirkel" 1983 (nu uppdaterad)


Hösten 1983 anordnade ABF datakurser i Mönsterås. Artikeln från 18/8 1983. Klicka för större format.

Datacirkel med ABF
Själv satte jag mig framför en dator första gången 1987. Men redan i början av 1980-talet kunde man gå "datacirklar" via ABF i Mönsterås. Någon kanske reagerar på uttrycket data, men det torde bara vara en förkortning för datamaskin och var det gängse uttrycket långt in på 1970-talet, uppenbarligen även 1983 (och kanske än idag).

4 datorer i Mönsterås
Av artikeln framgår att ABF hade fyra datorer i Mönsterås och lika många i Blomstermåla. Maskinen på bilden tycker jag mest ser ut som en sån där liten svart-vit TV som man hade i sommarstugorna förr.

"Även om man inte gillar utvecklingen"
Notera också vad Håkan Johansson säger: "...Även om man inte gillar utvecklingen, så inser allt fler att datan är något som kommer att beröra just dem...". Det verkar alltså ha funnits ett motstånd mot införandet av datorer i arbetslivet.

Programmera
Notera också att kursdeltagarna skulle få lära sig programmera själva. "Att göra ett program kan faktiskt vara riktigt roligt", säger Håkan Johansson i artikeln. Någon enkel mjukvara verkar inte ha funnits, utan man fick helt enkelt utveckla programmen på egen hand.

Vilken dator använde man?
Jag är ganska okunnig vad gäller datorhistoria, men började det inte komma IBM-PC-datorer runt 1983-1984. Vet dock inte vad det är för typ av dator som syns på artikelbilden. Förmodligen var det en äldre variant.

Min datorhistoria
Första gången jag använde en dator var vid Gamleby folkhögskola 1987. Jag fick sitta och leka lite och lade in min släkt i ett register. När jag började på Kulturvetarlinjen vid Växjö Högskola 1988 vet jag att vi fick testa datorer med Windows i en datorsal. Och det var så det fungerade. Nästan ingen hade egen dator, utan de som var framåt bokade datorer i högskolans datorsalar. Själv körde jag på med skrivmaskin fram till 1994/1995, då jag fick eget kontor och därmed dator i tjänsten. Min första egna dator införskaffades inte förrän 1998, men då utan Internetuppkoppling. Internet skaffade vi först 2000.

Källa:
Artikeln återfinns i Stranda Hembygdsförenings klipparkiv.

3 kommentarer:

Tech Blog of Sweden sa...

Måste vara en ABC80 tillverkad av Luxor!

Jonny sa...

Tack! Så måste det vara. Jag kom in för sent i bilden för att uppleva den. Den är väl kultförklarad nu.

Anonym sa...

Jag hamnade i något arbetsmarknadsprojekt 1984 och fick då sitta vid datorer för att registrera födelse-, vigsel-, och dödböcker (Person- och lokalhistoriska föreningen i Oskarshamn). Då har jag för mig att det var ABC80 med bandstationer och något år senare hade vi avancerat till ABC800. Det var väl i och med det som jag själv blev släktforskningsintresserad.

//Elaine