11 april 2010
Det hade kunnat bli ett underjordiskt garage – några ord om vanvettet som omskapade Torget i Mönsterås
I den här artikeln från 1975 kan man se arkitektplanen för Mönsterås torg från 1965. Ett gigantiskt underjordiskt garage ingick i planerna. Klicka för större format.
Planer på ett nytt torg
Torget (den öppna platsen + området väster om) i Mönsterås var under 1800-talet och långt in på 1900-talet ett unikt genuint arbetar- och hantverkarkvarter. När den nya tiden gjorde sitt intåg efter andra världskriget började man emellertid få idéer om att omforma torget till ett modernistiskt folkhemstorg.
Underjordiskt garage
1965 låg en ny plan för torget färdig, men den kom som väl var aldrig att genomföras, utan ärendet kom att ältas i ytterligare drygt 15 år. I de första planerna fanns bland annat idéer om att göra ett gigantiskt underjordiskt parkeringshus under hela torget, samt bebygga själva torgplatsen med åtskilliga hus. Om det förslaget hade blivit verklighet hade troligen inte ett enda av de äldre husen blivit kvar.
Den första rivningsvågen
En första rivningsvåg kom ändå under 1960- och början av 1970-talen, då man bland annat helt onödigt rev hus norr och nordost om den gamla metodistkyrkan.
I den första rivningsvågen revs de tre utomordentligt vackra husen som här skymtar till höger om Metodistkyrkan.
Den andra rivningsvågen
Den andra rivningsvågen kom i början av 1980-talet då man genomförde en total planförändring av hela torget. Många av de gamla husen revs, härliga vildträdgårdar grävdes känslokallt upp och gav plats för moderna lägenheter. Därmed försvann det sista av områdets gamla mustiga mysiga karaktär. Man försökte nog bygga de nya husen i gammal stil, men allt blev totalt oromantiskt och karaktärslöst.
Kvarteret bytte karaktär
Den som vill använda klassvokabulär kan säga att arbetarklassen kördes bort från Torget när det skulle omvandlas till ett fint medelklassområde som kunde visas upp för turisterna och användas i kommunens marknadsföring. Några av de gamla arbetare som bodde i området trängdes ut från centrala Mönsterås till ytterområdenas lägenheter.
Om du vill se foton från det gamla torget eller läsa om mina barndomsminnen så återfinns de här, här och här.
Torghallen skulle rivas
Denna andra rivningsvåg började med att kommunen antog ett planprogram för torget omkring 1980. Kommunen hade också haft en arkitekttävling angående torgets utformning. Det är vid denna tid man för första gången kan läsa i tidningen om att man planerar att riva Torghallen för att ge plats åt parkeringar och en ny större affärsbyggnad utmed Torggatan. Från början var tanken att Torghallens innehavare Nils-Eric Gustavsson skulle överta den nya butiken. Våren 1981 kan vi läsa att även Systembolaget vill få plats i den byggnad som skall uppföras.
Makarna Redborn öppnar ny butik
Framåt 1983 stod det klart att Nils Eric Gustavsson skulle dra sig ur och endast ägna sig åt sin affär på Ljungnäs. Istället blev det Ingemar och Birgitta Redborn, som tidigare drivit ICA-butik i Blomstermåla, som öppnade butik i den nya byggnaden.
När väl den nya affärsbyggnaden var färdig gick man vidare med resten av Torget. Vid 1980-talets mitt hade Torget genomgått sin förvandling. Allt genomfört av Mönsterås socialdemokratiska majoritet.
Nedan visar jag några artiklar för den som vill fördjupa sig i turerna kring Torghallen och den nya affärsbyggnaden utmed Torggatan.
Hösten 1980 kan man läsa i tidningen om de nya planerna.
Våren 1981 hade Systembolaget anmält intresse att flytta in i de nya lokalerna.
Samma nyhet hos konkurrenten.
Vid slutet av 1981 var den nya planen klar.
Andra delen av artikeln med skiss.
Bild Torghallen från mars 1983 som hör ihop med artikeln nedan. Notera att man redan har grävt sönder "Torgbacken" i vänster bildkant.
Artikel om turerna kring Torghallen 1983.
Inför rivningen av Torghallen 1983. Affärsinnehavaren Nils-Eric Gustavsson. (Han jagade en gång mig och två kamrater på Torghallens tak. Jag och en kamrat hoppade ner i en snödriva. Den tredje fastnade i Nils-Erics famn.)
Utförsäljning vid Torghallen i augusti 1983.
Torghallen rivs.
Makarna Redborn öppnade sin butik i de nya lokalerna i september 1983.
Andra delen av artikeln.
Tidningsartiklarna återfinns i Stranda Hembygdsförenings klipparkiv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar