17 juni 2009

Unika gamla hus revs på Torget


Ett unikt gammalt hus på torget revs 1984 efter att man råkat förstöra grunden. Klicka på bilden för större format.

Rivningsvåg även på 1980-talet
Det var inte bara på 1950- och 1960-talen som rivningshysterin drabbade Mönsterås. Även 1980-talet var en tid av förakt för gamla kulturhistoriskt betydelsefulla miljöer.

Torget
Som jag skrivit om i ett tidigare inlägg bodde jag som barn några år på Torget i Mönsterås. Även sedan vi flyttade till Pionjärgatan förblev Torget ett område för lek. Mina släktingar Alvar och Aina bodde ju kvar på Torget 8 där det blev nästan dagliga besök.

Nya planer
Torget var ett genuint arbetar- och hantverkarkvarter med mycket fina fruktträdgårdar. Men det skulle bli annorlunda 1984. Mönsterås Kommun, då Socialdemokratiskt styrd, hade planer på att tillåta nya attraktiva bostäder i området. Dessutom hade ägaren av nuvarande Algots sedan 1970-talet kämpat för att få bygga ett varuhus som skulle kunna konkurrera med Konsum.

Nya rivningar när unik kulturmiljö försvann
Efter en utredning om husens beskaffenhet på Torget bestämdes att ganska många skulle rivas för att ge plats åt nya bostäder, samt det nya affärshuset. De hus som fick stå kvar och som var i kommunens ägo såldes och renoverades, varvid många av de gamla hyresgästerna tvingades flytta. Därmed raderades kvarterets unika karaktär definitivt. Redan på 1960-talet hade några hus rivits. Låt vara att de nya husen byggdes i gammal stil, bortsett från affärshuset.

Ett gammalt unikt hus som var tänkt att bevaras revs ändå eftersom man råkade skada grunden när man skulle dra vatten och avlopp i området.


Här låg förr en fin fruktträdgård om jag minns rätt.


Åkerströms gamla dödsbo. Underhållet var eftersatt, men huset hade säkert kunnat räddas. Bakom huset låg en gammal trädgård med tvättstuga och utedass. Huset revs och gav plats för nya affärshuset där Algots och Systembolaget idag huserar.


Det nya affärshuset. Fult!

Inga kommentarer: