12 april 2010

Mönsterås satsar på ekologiskt = dyrare, mindre protein till ungarna och sämre miljö

Ekologiskt odlat
Mönsterås Kommun satsar på ekologiskt odlat när det gäller mat till skolbarn och äldre, kunde vi läsa i Östran häromdagen. Journalisten ställde dock inga kritiska frågor, utan precis som de flesta människor satte hon kanske likhetstecken mellan ekologiskt och bra miljövänlig mat.

Ekologiskt odlat sämre för miljön - kräver mer energi
Nu finns det dock flera framstående forskare som menar att ekologiskt odlat inte alls är bättre än konventionellt odlat. Ekologiskt odlat ger lägre intensitet och lägre avkastning på i genomsnitt 40% per skörd. Nobelpristagaren Norman Borlaug menar att ekologisk odling är dåligt för miljön eftersom skörden per areaenhet är lägre. Han hävdar att den därför behöver större arealer för att producera samma mängd livsmedel. Det kräver helt enkelt mer energi. Enligt Borlaug, som gjorde stora insatser för att minska världssvälten, skulle endast 4 av världens 6 miljarder kunna leva på de jordbruksarealer som finns om ekologisk odling tillämpades.

Ekologiskt odlat - lägre proteinhalt, sämre smak och svårare att koka
Vid Uppsala Universitet har man också visat att ekologiskt odlat inte med automatik är bättre. Man har tvärtemot visat att ekologiskt odlat vete och ekologiskt odlade morötter ger sämre resultat än konventionellt odlade. Vetet fick exempelvis lägre proteininnehåll. Ekologiskt odlade morötter gav en bittrare smak. Jag läste också att ekologiskt odlad potatis har sämre kokegenskaper än konventionellt odlad, vilket inte minst ger utslag i storkök.

Något mindre risk för rester av kemiska bekämpningsmedel
Risken för rester av kemiska bekämpningsmedel är något mindre hos ekologiskt odlat, men skillnaden verkar inte vara stor. Frågan är om denna fördel kan motivera att kommunen köper ekologiskt odlat när vi nu känner till de stora nackdelarna.

Risken
Risken är nu alltså påtaglig att Mönsterås Kommun köper dyr ekologiskt odlad mat/råvaror som smakar sämre, ställer till det vid potatiskokning, ger ungarna mindre protein och skadar miljön.

2 kommentarer:

tomasrj sa...

Det primära syftet med ekologisk odling är att inte tillföra kemiska gödnings- och bekämpningsmedel till naturen. Målsättningen är inte att uppnå samma avkastning, utan att odla på ett hållbart sätt

Naturligtvis är det fåtalet forskare som betvivlar nyttan av ekologisk odling mest intressanta för media. Det finns också ekonomiska intressen från jordbruks- och livsmedelsproducenter att lyfta fram dessa forskare eftersom den ekonomiska avkastningen är mycket högre på konventionellt odlat.

Varningarna om att maten inte kommer att räcka till är intressanta och viktiga eftersom det signalerar att det krävs kemikalier och storskalighet för att vi ska överleva med vårt nuvarande livsbeteende. Idag dör vi i västvärlden i fetmarelaterade sjukdomar, medan den fattiga världen dör i svältrelaterade sjukdomar.

Ska vi fortsätta med vårt levnadsmönster så är det riktigt att kravodlat inte kommer att räcka till. Men debatten kring kravodlat handlar lika mycket om att ändra livsmönster. För att skapa ett ekologiskt hållbart samhälle så måste också ekonomin få mindre betydelse (vi måste alltså vara villiga att betala lite mer och inte bara tänka på ekonomisk vinst).

Jonny sa...

Ja, egentligen är det ju hela livsstilen som borde ändras. Jag spetsade till det lite i mitt inlägg för att om möjligt få någon att svara. Tack för din kommentar!