18 april 2010

Stoppa systemet med farmarklubbar!

Prolog
FC Vimmerby spelar i division 5 nordöstra och är farmarlag till Vimmerby IF i div 2. Den 11 april slog man i en träningsmatch Rumskulla GoIF som spelar i division 4 med 10-0. I dagens seriematch mot Ankarsrums IS vann man med 6-0.

En förening i varje by
Smålands fotbollsförbund har ett projekt som heter ”En förening i varje by”, som syftar till att stärka fotbollen ute på landsbygden, där många föreningar har tvingats lägga ner sin verksamhet de senaste årtiondena. Samtidigt verkar farmarlagen bli fler och fler, något som allvarligt skadar intresset för fotbollen i de lägre divisionerna och som helt strider mot fotbollens ideella grundtanke.
Förr var det nästan bara elitlag som hade farmarlag, men de senaste åren har även lag i mellandivisionerna börjat hålla sig med farmarlag. Ja, det finns till och med division 5 lag som håller sig med farmarlag från division 6.

Man ska bygga underifrån
I vissa fall kan det kanske vara den lilla föreningens enda chans att överleva när man efter flera års kamp inte längre har någon barn- och ungdomsverksamhet kvar. Återstår då bara att ta över en större förenings reserver. I de fall det handlar om föreningens överlevnad så har jag förståelse för ett sådant agerande, även om det inte kan vara optimalt. Föreningsliv bygger man underifrån. Värre är det när större föreningar startar upp nya klubbar som går in i det ordinarie seriesystemet.

Farmarlag i division 5
I årets division 5 nordöstra så är alltså FC Vimmerby farmarlag till division 2 laget Vimmerby IF och Fågelfors IF är farmarlag till elitfyraklubben Högsby IK.
Jag kan förstå att Fågelfors samarbetar med Högsby, och ser man på deras nyförvärv för i år så är det till stor del spelare från Högsby. Kanske var det Fågelfors enda chans att överleva.

Men FC Vimmerby är ett fenomen som skadar den lokala fotbollen. Enligt uppgift skall flera av spelarna ha spelat för Vimmerby IF i division 3 förra året. Risken är stor att FC Vimmerby springer igenom femman och på ett tidigt stadium förstör spänningen med alla de negativa följder det får.

Nu måste man agera
Jag anser att de vanliga föreningarna måste agera kraftigt gentemot Smålands FF eller Svenska fotbollsförbundet inför nästa säsong och stoppa nuvarande samarbetsavtal. Farmarlag borde inte få konkurrera med ”riktiga” representationslag inom det ordinarie seriesystemet. Ge farmarklubbarna ett eget seriesystem eller förhindra dem att avancera uppåt i seriesystemen. Idag tillåts de som bekant att gå upp i distriktsserierna.

Konstgjord andning
Systemet med farmarklubbar skadar på sikt den lokala småklubbsfotbollen, även om den i vissa fall kortsiktigt kan rädda vissa klubbar. Men utan en fungerande barn- och ungdomsverksamhet är det ändå konstgjord andning.

Orättvis konkurrens
Risken är uppenbar att farmarklubbarna vandrar uppåt i seriesystemen på de ”riktiga” klubbarnas bekostnad. Många föreningar som redan kämpar under svåra villkor drabbas därmed ytterligare på alla plan. Intresset minskar eftersom det ändå är ”omöjligt” att gå upp. Minskat intresse medför minskade ekonomiska intäkter, minskad ungdomsverksamhet, svårigheter att få ihop lag och på sikt nedläggningar. Genuina ”riktiga” landsortsföreningar drabbas av en sned och orättvis konkurrens eftersom farmarklubbarna har del av de större klubbarnas betydligt större resurser.

Sluta värva talanger som inte platsar i A-laget
Om de större klubbarna har behov av att låta spelare som inte platsar i A-laget spela, så får man lösa det på annat sätt. Till att börja med kunde ”elitklubbarna” lämna de lokala talangerna i småklubbarna ifred tills de kan konkurrera på allvar om en plats i ”elitklubbarnas" A-lag. Då skulle småklubbarna få större chanser att bygga upp sina lag via en fungerande ungdomsverksamhet och därmed fungerande lagbygge. Då slipper man kanske bli farmarlag för att hålla föreningen levande. På så sätt skulle också något av fotbollens idealism och sportmannaanda bevaras.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men herregud, hur har du tänkt att Vimmerby ska göra då? Det är väl självklart att även lag som ligger högre upp måste kunna ha lag i dom lägre divisionerna. Testa att stänga av dina enormt partiska mönsterås ögon. Så länge man har tillräckligt med spelare som håller måttet så är det en självklarhet att spela i den serien, annars utvecklas ju inte dom spelarna. Se det som en utmaning att slå dom istället. Det är inte 1970 längre. Vimmerby gör helt rätt som får fram en mängd talanger på detta sätt.

Jonny sa...

Jag skrev inte i första hand för Mönsterås skull. Mönsterås är en ganska stor ort och klarar sig alltid. nej, jag tänkte på den riktiga landsortsfotbollen.

Vimmerby får väl göra som många andra lag och ställa upp i reservserier, eller ungdomslagsserier. Sen har du helt rätt i att 1970 inte gäller längre - tyvärr!

Anonym sa...

Jag förstår dig,men vi i Fågelfors har värvat dem spelare från Högsby som inte ville spela kvar där av andra orsaker,och i dagens läge som det ser ut nu kommer vi inte att låna några spelare från HIK,Ju kanske när vi möter Mönsterås(skojar bara)annars mycket bra skrivet inlägg

Jonny sa...

Tack för kommentar! Ja, när det gäller Fågelfors så har jag ju större förståelse, med tanke på föreningens gamla historia och gamla beroende av bruket etc. Det är viktigt att fotbollen i Fågelfors får leva vidare. Hoppas ni har en barn- och ungdomsverksamhet, för det är nog enda sättet på längre sikt.