24 maj 2010

Borgholmsturister kom på oväntat besök 1901

Det var först när stugbyn på Oknö stod färdig 1950 som Mönsterås blev en turistort att räkna med. Idéer hade dock funnits tidigare.

Borgholmsbor på oväntat besök
1901 kunde man läsa en intressant notis i lokalpressen. Läsaren fick där veta att Mönsterås en dag i maj fått ett överraskande besök av ett tjugotal turister från Borgholm, men att man dessvärre inte hunnit anordna några festligheter för gästerna. Jag citerar delar av artikeln:

”...hade nämligen Mönsterås Köping det öfverraskande nöjet att få emottaga som resenärer ett 20-tal Borgholmsbor, hvilka på aftonen anlände hit med vår välkända, flinka ångare Kalmarsund n:r 4. Vistelsen här blef visserligen endast en eller annan timme, men den lilla turistfärden lär emellertid varit till största belåtenhet för deltagarna. Som besöket kom så öfverraskande hade inga festliga anordningar för mottagandet här hunnit vidtagas, hvilka emellertid eljest säkerligen ej skulle uteblifvit. Vi äro dock öfvertygade att besöket skall komma att förnyas, då emottagandet skall blifva mera festligt…”

Havsbad vid Oknö skär
Turister i Mönsterås var alltså en sällsynthet 1901. Annars fanns det vissa idéer redan de första årtiondena av 1900-talet. På Oknö fanns tre torpare och endast någon enstaka sommarstuga. Men det fanns långt gångna planer på att dra en järnväg ut till Oknö. Man hade också en idé om att ordna havsbad vid Oknö skär. Men av olika skäl kom det alltså att dröja till 1900-talets mitt innan man på allvar lanserade Mönsterås som en turistbygd.
























Artikeln från 1901 berättar om Borgholmsturister i Mönsterås. Något som uppenbarligen var så sällsynt att man helst hade velat erbjuda ett festligt mottagande.


Med den här båten, Kalmarsund N:r 4, kom Borgholsmborna.

Inga kommentarer: