7 maj 2010

En man med fasta principer - jag bär fyrkantigheten med stolthet

Dags att skriva personligt igen
Det var att tag sedan jag skrev något mer personligt, men så här inför helgen kan det kanske passa med några reflektioner. I tidigare artiklar har jag försvarat människans rätt att vara introvert och tungsint. Vid något tillfälle har jag också lyft fram klassisk bildning som ett ideal. I dagens samhällsklimat är allt detta värdelösa egenskaper och kompetenser eftersom det inte bidrar till ökad kapitalmängd.

Människor med fasta principer borde fridlysas
Idag tänkte jag slå ett slag för rätten och det fina i att ha fasta principer (ej i betydelsen vetenskaplig princip, utan grundläggande etiska). Människor med fasta principer är idag en sällsynthet som borde fridlysas. Kanske beror det på att samhället söker flexibilitet. Den flexibla människan är lättare att styra dit man vill, både i privatliv, politik, föreningsliv och på arbetsmarknad. Den med principer framställs ofta och ogenomtänkt som kantig och tvär. För några årtionden sedan var fasta principer en fin karaktärsegenskap.

Fördelar med fasta principer
Vid närmare eftertanke finns det dock flera fördelar att ha fasta principer, i den mån de grundar sig på väl beprövad erfarenhet och genomtänkta grundvärderingar.

- fasta principer skapar trygghet både hos sig själv och hos dem man möter eftersom alla vet var man står och att man står stadigt. Jag kan ofta svara på frågan varför.

- fasta principer formar pålitliga karaktärer.

- fasta principer är ett skydd mot rättsröta och mygel på alla plan.

- fasta principer skyddar den enskilde och minskar riskerna att bli utnyttjad eller förtryckt.

- fasta principer skapar respekt för oliktänkande.

- fasta principer underlättar när kompromisser är nödvändiga. Hur underligt det än kan låta är det lättare att kompromissa om man har fasta principer, eftersom man då vet när man kan kompromissa och hur långt man kan gå utan att göra våld på sin övertygelse.

Särskilt viktigt
Särskilt skulle jag vilja lyfta fram de fasta principernas betydelse som skydd mot förtryck. Vi lever i en tid där det blir allt svårare att värna sitt privatliv från myndigheters och arbetsgivares blickar. Övervakningskamerorna blir allt fler. Rapporterna duggar tätt om arbetsgivare som lägger sig i vad de anställda gör på sin fritid. Därför är det idag viktigare än någonsin att hålla fast vid grundläggande principer om människans frihet att själv utforma sina liv, yttrandefrihet, meddelandefrihet etc.

Mina grundprinciper
Mina personliga grundprinciper utgår ifrån människans okränkbara värde, människans frihet att själv utforma sitt liv, samtidigt som hon har ett socialt ansvar. Dessa grundprinciper kan också formuleras i principer om människans frihet, medbestämmandeprincipen (helst enligt subsidiaritetsprincipen), solidaritetsprincipen (den rike bistår den fattige, den starke den svage) och förvaltarskapsprincipen (människan förvaltar jorden, kunskaper, arv etc, vilket skapar en motvikt till kapitalismens slit- och slängmentalitet).

...och konsekvenserna
Dessa grundprinciper kan sedan tillämpas på olika situationer i livet. En av konsekvenserna är att jag alltid har reagerat när andra försöker styra och bestämma över mitt liv (det är därför jag inte är sosse). Likaså har det medfört att jag alltid har reagerat emot uppenbara orättvisor och rättsövergrepp (det är därför jag inte är moderat). I arbetslivet får det konsekvensen att de människor jag mött inom yrkeslivet aldrig har varit bara studenter, låntagare, boende eller kunder. De är i första hand medmänniskor som skall bemötas med respekt.

Så...kalla mig gärna fyrkantig och oslipad. Jag bär fyrkanten med stolthet och har ändå aldrig passat i filttofflor.

2 kommentarer:

Bert sa...

Ok Jonny, du skriver fint om den enskillda människans rättigheter, att tycka och tänka, utforma sitt liv efter eget tycke och smak osv.
Du skriver att du kan inte vara sosse eller moderat dito då de inte respekterar de grundläggande värden som du ofta framför som varande oantstbara.

En fråga: hur ser du på att JK (justitiekanslern) har beordrat polisen i Malmö att gripa Skånepartiets ledare Carl Herslow. Anledningen till gripandet var att man på Skånepartiets hemsida har publicerat en tecknad bild föreställandes den islamske profeten Mohamed naken, hand i hand med sin 9:åriga fru A(lika så hon naken)på teckningen håller A en leksaksdocka i sin andra hand.
Carl Herslow är anhållen på grund av misstankar om BARNPONOGRAFIBROTT med utgångspunkt från den teckning som jag beskrivit i denna kommentar.

Jonny sa...

Spontant låter det som ett politiskt gripande och missbruk av JK. Jag har sett bilden och vet att partiet var anmäldt för hets mot folkgrupp. Sådant får man nog räkna med att folk kontrar med. Men det du skriver låter ju något absurdt. Jag uppfattade bilden som partiets, låt vara enligt mig osmakliga, sätt att tala om vad man tycker om Islam, inte barnpornografi.