27 maj 2010
Företagsparken i Kronobäck anlades mitt i fornlämningsområde
Den nyanlagda vägen vid företagsparken i Kronobäck skär rakt igenom ett fornlämningsområde med odlingsrösen och åkerterasser.
Historiskt unik miljö blev industriområde
Det skulle bli ännu en centerpartistisk triumf. Än så länge är det ett fiasko. En naturskön historiskt unik miljö med fornlämningar offrades och området gapar tomt. Jag talar förstås om den s.k. företagsparken i Kronobäck som invigdes i december 2008 – ett område på 50 hektar intill E22:an vid infarten mot Blomstermåla. Företagspark är förstås bara ett finare ord för industriområde.
Ont om industrimark 2007
Det var 2007 som Mönsterås Kommun tog tag i de gamla planerna på att skapa ett industriområde på Kronobäcks marker. Skälet som angavs var att det började bli ont om industrimark i Mönsterås och att det fanns ett stort intresse för området. Investeringskostnaderna väntades bli drygt 7 miljoner kronor, men jag vet inte var det slutade. (läs här och här)
I samråd med Länsstyrelsen
Redan från början stod det klart att industriområdet skulle hamna mitt i ett historiskt intressant fornlämningsområde. Området skulle därför anläggas i samråd med Länsstyrelsen som också gjorde en arkeologisk undersökning på platsen. Hur myndigheten till slut kunde godkänna kommunens planer är en obegriplighet.
Fossil åker med odlingsrösen
Industriparken ligger alltså mitt i ett fornlämningsområde. Bland annat återfinns en fossil åker med odlingsrösen. I området som helhet finns spår från både stenålder och järnålder. Vid sådana platser brukar man finna fler fornlämningar i omgivningarna.
Odlingsröse vid Kronobäcks företagspark.
Ännu en vy från den fossila åkern.
Sällsynt olämpligt
Infartsvägen till området går rakt igenom den fossila åkern, vilket måste betraktas som sällsynt olämpligt. Hela lokaliseringen av industriområdet är förstås ytterst olycklig eftersom tätheten av fornlämningar antyder att hela området varit nyttjat av människor i äldre tider. Därför borde helheten ha bevarats. En mer noggrann utredning hade säkert kunnat ge alternativa placeringar för industriområdet, kanske någonstans i riktning mot Södras bruk.
Ödsligt och tomt
I övrigt märker vi ingenting av det stora intresse som kommunen anförde som skäl 2007. Hösten 2008 talades det från kommunens sida om att redan 7-8 företag hade visat intresse. Ja, intresset var så stort att kommunen ville höja markpriserna.
Sedan invigningen för 1,5 år sedan sägs endast ett företag etablerat sig i området. När jag besökte området fanns det dock inget företag på plats. Bortsett från en arbetarbod var allt ödsligt och övergivet.
Här tog det stopp. Arbetet vid Kronobäck har avstannat. Inga företag syns till.
En arbetarbarack var det enda som vittnade om någon som helst mänsklig närvaro vid företagsparken som invigdes i december 2008.
Politiskt ansvar kan utkrävas
Förvisso kom en lågkonjunktur som kan ha försenat etableringarna. Men även med hänsyn till det är resultatet förvånansvärt klent. Nu är det förstås en långsiktig investering, och det är möjligt att det blir fler företag på sikt. Man får väl hoppas att vi skattebetalare får tillbaka något av pengarna, nu när områdets historiska och naturestetiska värde till stora delar ändå är förstört. Frågan är hur länge man kan vänta innan det är dags att utkräva politiskt ansvar för en misslyckad investering. 5 år? 10 år? Ansvaret för den kulturhistoriska skövlingen kan redan utkrävas. Gör det här till en valfråga.
Jag har markerat den fossila åkern med röda streck. Vid krysset finns också en fornlämning. Det svarta strecket är början på den väg som leder in till företagsparken.
På den här fornlämningskartan ser vi att det finns många fornlämningar vid företagsparken och i dess omedelbara närhet.
Etiketter:
fornlämningar,
historia,
industriområde,
Kronobäck,
Kronobäcks företagspark,
miljö,
Mönsterås Kommun,
politik
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Ja du, kan inte låta bli att dra parallelen till vårt vidlyftiga och galna Fanerdun. Se bara hur det ser ut vid gamla chockla'an vid snurrom och dess fornminne för framtiden av tegelberg. Inget blev det av detta och ingen hålls ansvarig.
Ja, i Kalmar verkar det vara cirkus om mycket - Fanerdun, parkeringarna i centrum, medium inom omsorgen och Salve. Ska bli intressant att se hur folk röstar i Kalmar i år.
Du nämner inte den fina bassängen som kommunen anlagt. Den skall heta Rolandshovsbadet efter kommunalrådet och hans jasägare.
Ha, ha...den borde kanske ha fått vara med. Begrep väl inte syftet med den och skrev därför inget.
Man blir inte förvånad över den okänslighet som kommunledningen har för kulturmiljöer. Bara någon företagare viskar så utförs det. Och så skedde i detta fall. Tidigare fanns en detaljplan på området med en infart några hundra meter mot Blomstermåla som innebar att de väl kända rösena och fossila åkrarna (mycket gamla) skulle klara sig. Men så kom en företagare till kommunalrådet och sa att det var för långt från E22:an till infarten. Kommunalrådet sa naturligtvis att det ordnar vi. Men sedan av någon anledning tyckte företagaren att det var bättre att bygga inne i samhället och gjorde så.
Jag har redan i början på 90-talet tittat på området tillsammans med arkeologer från länsmuseet och här har funnits en utpost för tidigare kulturer. Jag har också tagit upp detta med byggnadsnämnd och miljönämnd men i Mönsterås råder en annan ordning. En tidigare havsnivå har gått upp runt området (6 meter) och där dammarna ligger var förr en havsvik. Vid vägbygget fann jag i ena kanten en eldrest under växtlagret.
Till saken hör även att kommunen sedan tvingade Vägverkat att flytta broanslutningar och infarten trots att det innan fanns en väl underbyggd utredning på vägar som tog hänsyn till kulturmiljöerna. Något som komplicerar framtida anslutningar till E22:an. Dessutom finns en överdriven tro på ett industriområde när E22:an.
Men framförallt vad gör vi när det fanns alternativa lösningar och ingen lyssnar?
Rolandshovsbadet! Mycket bra namn!
Skicka en kommentar