8 juni 2010

Alternativ fotbollsjournalistik. Hjälp till att utse länets bästa fotbollsblogg.

Matchreferat i äldre tider
För länge sedan, i alla fall till och med 1940-talet, så redovisades lokalfotbollens matchreferat på tidningarnas lokalsidor, inte på en särskild sportavdelning. Orsaken var förstås att fotbollen sågs som en given del av samhället och ortens samtalsämnen, inte något vid sidan om som skulle stuvas undan för de specialintresserade. Med tiden flyttades matchreferaten över till tidningarnas sportavdelningar.

Alternativ sportjournalistik
Internet och bloggarnas genomslag har skapat en alternativ sportjournalistik. Om man väljer att se dem som konkurrerande eller kompletterande beror på vilket perspektiv man använder. Utan att klanka på tidningarna så har dock bloggjournalistiken vissa fördelar. Här följer några:

Snabbhet: Bloggaren kan ofta leverera både resultat och matchreferat snabbare än lokalpressen.

Djup: Bloggaren kan ge utförliga och djupa referat, medan lokalpressen inte har resurser att bevaka lokalfotbollen mer än med småsnuttar.

Perspektiv: Bloggaren har ibland annorlunda perspektiv än den vanlige journalistens.

Djärvhet: Eftersom bloggaren inte behöver uppvisa samma objektivitet som tidningsjournalistens så kan han ofta skriva djärvare, roligare och mer intressant.

Fler bilder: Tidningarna har oftast inga bilder alls när det handlar om de lägre serierna. En bloggare kan i princip ta med hur många bilder han vill.

Kommunikation: En bloggare inbjuder ofta till kommunikation via bloggens kommentarsmöjligheter. Tidningarna har också detta, men det känns lite mer som en dialog på en blogg.

Demokratisering: Bloggjournalistiken innebär en viss demokratisering eftersom flera får göra sina röster hörda. Tidningarnas monopol och tolkningsföreträde är brutet.

Några påtagliga nackdelar kan jag inte se. Möjligen kan man spekulera om den uppmärksamhet som bloggarna ger skulle kunna påverka spelare negativt om de inte förmår hantera uppmärksamheten och bloggarens synpunkter på ett konstruktivt sätt. Men jag tror inte det. Jag har, med något enstaka undantag, endast mött positiva kommentarer.

Utse länets bästa fotbollsblogg
I Kalmar län finns några fotbollsbloggar och jag tänkte vi kunde utse länets bästa fotbollsblogg. Urvalet är mitt, men det kan ju vara roligt ändå. Ett krav för att få vara med i omröstningen är att man skall skriva om lag i den sk gärdsgårdsserien. Därmed faller Henrik Rydströms och andra malliga Kalmar FF-bloggar bort. Bloggen får inte heller ha någon koppling till en vanlig papperstidning, även om den är bra. Själva omröstningen hittar du längst upp i bloggens högra spalt. Följande får vara med:

Professorns blogg
Fredrik ”Professorn” Svenssons blogg bevakar i första hand IF Ariel, men är av intresse för alla som följer lagen i division 5 nordöstra. Denna säsong har han dessutom utvecklat bloggen med tipstävling. En av få som kan konsten att skriva om sig själv i tredje person. Utöver detta är den trevligt skriven och språkligt välvårdad. En professors briljans helt enkelt.

Smes hörna
Språkligt välvårdad kan man kanske inte med all god vilja i världen påstå att Smes hörna är. Men den är annorlunda och har ett tonläge som i alla fall jag finner underhållande. Klart läsvärd om man har is i magen. Bakom bloggen lär en viss Lars Nilsson stå.

Anderssons sportblogg
Bevakar Ölandsfotbollen föredömligt. För ibland även principdiskussioner i angelägna ämnen kring fotbollen. Har alltid några kloka ord på gång.

Rödslebloggen
Blogg där medlemmar kan skriva inlägg. Spretar åt alla möjliga håll, men klart läsvärd sin bredd.

Mönsteråsbloggen
Undertecknads blogg där fotbollen utgör ungefär 1/3 av inläggen. Får vara med i tävlingen ändå. Det finns förstås en poäng med detta. Jag knyter an till den äldsta fotbollsjournalistiken där fotbollen utgjorde en integrerad del av samhället och inte en subkultur. Länets längsta och okunnigaste referat. Försöker även bevaka det runt omkring matcherna – alltifrån korvsmak till sittplatser, toaletter och fina entréer.

Inga kommentarer: