19 juni 2010

En dackeättlings syn på det kungliga bröllopet

En person bad mig skriva något om det kungliga bröllopet. Egentligen hade jag tänkt låta det passera. Man behöver ju inte ha åsikter om allt. Men ala boneur. Jag skall kort framföra min ståndpunkt.

1. Många smålänningar, även jag, har en något skeptisk och misstänksam inställning till överheten. Det sitter förmodligen i generna sedan Nils Dackes dagar. En förfader till mig, Inge Dacke, var av den berömda upprorssläkten. Vi vill sköta oss själva utan centralmaktens inblandning. Samtidigt har vi under generationer fostrats att respektera överheten så länge den tjänar folket, och det anser jag att dagens kungahus gör. Jag har därför inga som helst problem med monarkin.

2. I tider där allt förändras väldigt snabbt tror jag dessutom det är bra om ett samhälle har någon institution som alltid finns där. Vårt kungahus bidrar med kontinuitet och spelar en viktig roll, inte minst i kristider. Jag glömmer aldrig kungens fantastiska insats efter tsunamikatastrofen. Politiker schabblade, men kungen stod fast.

Min inställning till monarkin är alltså något splittrad. Jag hade kanske föredragit ett valkungadöme. Men idag får jag bara önska Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel lycka till.

2 kommentarer:

Anonym sa...

B-laget spelar idag hemma mot kåremo kl 5

Jonny sa...

Tack för infon. Är sjuk, men skulle kanske ha tittat annars nu när A-laget har lite matchuppehåll. Ska ha koll på resultatet i alla fall.