4 juni 2010

När kristnades Mönsteråsbygden?


Den äldsta bilden av Mönsterås medeltida kyrka tecknades av J.H. Rhezelius i september 1634. Kyrkan var sannolikt från 1200-talet. Kanske hade det funnits en äldre träkyrka före denna.

Sigurd Jorsalafarare på korståg 1123
När blev människorna i Mönsteråsbygden kristna? I äldre historieskrivning har man velat sätta tiden för kristendomens införande i våra trakter till omkring 1123. Då företog nämligen den norske kungen Sigurd Jorsalafarare det korståg, som i hävderna går under namnet Kalmare ledung. Konung Sigurd steg i land i Kalmar och följde därefter kustvägarna upp emot Östergötland, samtidigt som han med svärdet i hand tvingade kustbefolkningen till den nya tron. Då sägs det att folket var ”hedniskt och illa kristnat”.

Kanske var bygden redan kristen
Med alla sannolikhet var stora delar av befolkningen redan kristen när Sigurd kom hit. Jag tror mig ha läst att det till och med fanns minst en daterad kyrka i Kalmartrakten från tiden före Sigurds besök här. Men Sigurd hade förstås ett intresse av att framställa sin färd som en lyckosam missionsresa i mörkaste hednaland. Det var inte alls ovanligt att den tidens mäktiga, precis som idag, friserade historien för att framhäva sin egen insats..

Man kan nog utgå ifrån att kristendomen fanns representerad här redan under vikingatiden genom hemvändande krigare och handelsmän som tagit till sig tron utomlands, Däremot var det förstås så att hedniska föreställningar levde kvar parallellt med den kristna tron under flera hundra år. Ja, de utplånades egentligen aldrig.

Omkring 1177 nämns i alla fall flera kyrkor längs smålandskusten. I flera äldre medeltida handskrifter nämns myolstadh-åås eller Mölstada-åås som egen socken.

Den gamla medeltida kyrkan
Före den nuvarande kyrkan som byggdes 1843-1847 fanns det en äldre medeltida kyrka. Huruvida det var den äldsta kyrkan i Mönsterås kan inte säkert bevisas, men redan på 1500-talet ansågs den i alla fall vara mycket gammal. Men eftersom koret var täckt av ett stjärnvalv var den sannolikt senmedeltida, kanske från 1200-talet. I så fall bör det ha funnits en äldre medeltida träkyrka på platsen. Den gamla kyrkan var belägen i nordöstra hörnet av gamla kyrkogården, hade brant sluttande tak, relativt små högt sittande fönsteröppningar och mycket breda murar vilket antyder att den också varit fästningskyrka.


Den här teckningen gjordes 1820 av prosten N.I. Löfgren i Högsby.


Kyrkans interiörer. teckning av N.I. Löfgren 1820.

1 kommentar:

Eje Wadebro sa...

När kristnades Mönsteråstrakten är en intressant fråga. Men ett mönster börjar framträda vid Kronobäcksområdet,som kanske är ett av de tidigaste platserna där övergången har skett. Här möts kustvägen med den tidigare skyddade hamnen öster om klosterruinen. I området finns järnåldersgravar och helt nyligen har man funnit rester som visar bosättningar från järnåldern alldeles norr om ruinen. Gravarna på kullarna visar att här har funnits mycket folk och vissa platsnamn visar kopplingar till vikingatiden. Säkert har här genom vikingar många kontakter skett med kontinenten. Klosterruinen har föregåtts av ett vägfararekapell som kanske i sin tur kan ha varit en kultplats eller boplats.Vad hände här kring 1000-talet vore spännande att veta.