7 juni 2010

Storgatan vid sekelskiftet 1900


Idag visar jag ett vykort från 1900-talets början. Vyn är från Storgatan. Husen på vänster sida är rivna. De på höger sida finns kvar, men många är om- och tillbyggda. Notera människornas fina klädsel, vilket Storgatan krävde på den tiden. Cyklarna var sannolikt statussymboler som togs fram när kameran visades.

I det ljusa huset längst uppe till höger hade Frans Karlsson en manufakturaffär kring sekelskiftet. Där fanns senare även en cykel- och radioaffär. När jag var barn hade Einar Pehrzon butik i huset.

I nästa hus ligger idag leksaksaffären. En gång skall en bagare Degerberg ha bedrivit verksamhet i huset. I äldre tider drev annars köpman Alfred Wetterström speceriaffär där. När jag var barn öppnades där leksaksaffären Hagen där man även fick gå ner för en trappa för att bese leksaker.

Nästföljande hus har idag byggts på med ytterligare att par våningar. Synd, eftersom det var vackrare förr. Huset ägdes förr av Claes Nelsson som drev en mjölk- och brödaffär. I detta hus hade hade Bröderna Nelsson länge en caféfilial. Om jag inte minns helt fel så huserade även Verners Husgeråd där en tid.

Nästa hus är den Burströmska fastigheten som lär vara byggd av tegel från Herrstorps gamla tegelbruk. Där drev Elias Burström en manufaktur- och modeaffär under många år. Senare inköpte Jarl Kisell huset där han drev herrekipering. Affären övertogs senare av Adolf Persson. Idag är det sportaffär i huset.

Sedan följer Handelsbankens hus, där det har bedrivits bankverksamhet mycket länge.

Därefter följer två små fina trähus som förr gick under gemensamma beteckningen Hellströmska fastigheten, efter en polis Hellström. Bilden ovan visar att det vid sekelskiftet fanns ett skomakeri (Borgströms) i ett av husen.

Sedan följer Bingbergska huset. Där fanns under flera årtionden Bingbergs järnhandel (läs mer här). Idag ligger Verners Husgeråd i detta hus.

Husen på vänster sida har jag svårare att ge uppgifter om, men huset närmast i bild måste vara samma hus där 15-öresbazaren en gång låg. Där fanns också en frisérsalong innan huset revs 1968. På 1880-talet tror jag att sockenmagasinet låg där. Det lilla huset längst upp inrymde en gång en likistebutik. Dessförinnan hade urmakare Nilsson sin bostad och verkstad där.

Inga kommentarer: