22 juni 2010

Vem vill orsaka en spricka i idyllen? Mönsterås borde sluta vara så mån om sin fasad

Den perfekta kommunen
Så sent som på det senaste kommunfullmäktigemötet var det någon som lär ha sagt att alla partier strävar efter att göra Mönsterås till en mönsterkommun. Det var förstås sagt i all välmening och utan närmare eftertanke. Men faktum är att Centerpartiet under sina 25 år vid makten, medvetet eller omedvetet, har gjort allt för att måla upp en bild av Mönsterås som den perfekta kommunen. Jag överdriver inte. Utåt sett skall allt se bra ut. Det stärker Centerpartiets makt och anses gynna kommunen.

Faran med fasader
Att vilja måla upp perfekta fasader utåt är högst mänskligt, men väldigt farligt oavsett vilken nivå det sker på. Det skapar tystnad, en ovilja att belysa och till slut blindhet inför brister och problem. Vem vill bidra till att idyllen krackelerar?

En delförklaring till de senaste årens problem?
Kan de senaste årens återkommande problem inom skola och social omsorg i Mönsterås delvis förklaras av en press att visa upp ”det perfekta Mönsterås”? Om den inställningen genomsyrar verksamheterna så kan man ju förstå om cheferna så länge som möjligt visar upp den fina fasaden, vilket gör att insatser sätts in för sent. Problemen behandlas inte förrän socialstyrelsen, skolöverstyrelsen eller media avslöjar något. Mycket talar för att så är fallet. Vilken chef vill bryta mönstret och säga att vi har problem? Det skulle ju orsaka en spricka i idyllen.

Exempel
Senast idag kunde vi läsa i lokalpressen (och här) om en flicka som inte fick hjälp av socialen i Mönsterås trots att de kände till hennes missbruksproblem. Socialstyrelsen framför nu stark kritik och kallar flickan för "övergiven av samhället". Övergiven av en kommun som vill vara perfekt och därför inte ser missbrukare. Ett flertal liknande historier från det sociala området och skolan skulle kunna återges. Ibland har även chefer och nämnder försökt att mörka problemen – som när jag påtalade personalbristen inom äldreomsorgen. Man gjorde en internutredning där man bara hänvisade till bristande information till mig. När sedan Socialstyrelsen gjorde en undersökning så blev kritiken skarp mot i synnerhet personalbristen.

Oacceptabelt när kommuner skönmålar
Idyll, fasad, mörka. Vi känner igen det på alla plan. Människor med drogproblem förnekar och döljer ofta in i det sista. Samma fenomen finner vi i familjer. När skilsmässan väl är ett faktum är det ofta många som står förundrade. De verkade ju så lyckliga. När det gäller enskilda och familjer så kan man ha den största förståelse för fenomenet. Oacceptabelt blir det när nationer, myndigheter och kommuner ägnar sig åt glorifierande. Särskilt diktaturer har varit duktiga på att måla fina officiella bilder, skyffla undan de som inte passar in i mönsterbilden och redigera om sanningen till skruvade lögner. Men vi ser alltså liknande fenomen även i demokratier. Det är allvarligt. Då kommer nämligen medborgare i behov av samhällets särskilda hjälp och stöd i kläm – fattiga, äldre, barn- och ungdomar.

Mönsterås Kommun behöver jobba med sin självbild och sluta vara så mån om sin fasad. Transparens, öppenhet och högt i tak är alltid en bättre väg än tystnad och verklighetsförfalskning. Personligen tror jag att Mönsterås behöver en politisk förnyelse för att denna process skall kunna ta sin början.

4 kommentarer:

Anonym sa...

skriv om fotboll istället för den där mumbo-jumbon

Jonny sa...

Bloggen handlar om tre teman: fotboll, lokalhistoria och aktuella mönsteråsföreteelser. Det brukar fördela sig ungefär jämnt varje månad. Tänkte fortsätta så. Om man däremot är intresserad av bara ett ämne, exempelvis fotboll, så kan man klicka på etiketten fotboll, eller skriva in fotboll i rutan längt uppe till vänster. Den senaste veckan har det blivit lite mindre fotboll eftersom GIF inte behövde spela mot Besa.

Eje Wadebro sa...

Jag tycker du ska skriva om fotboll, lokalhistoria och inte minst den lokala politiken, även om inte alla orkar med.

Unknown sa...

tycker du kan skippa fotbollen(sport överhuvudtaget), den får man nog av iaf.
Har fått upp ögonen för din blogg tack vare geocaching, en modern "sport" då man letar upp en "gömma/skatt" med hjälp av gps. www.geocahcing.com för mer info om ni är intresserade.
Har besökt "de mystiska gravstenarna" och varggropen bl.a. Platser jag annars aldrig fått uppleva tack vare Jonny och geocaching :D