6 juli 2010

Bengt Göransson - en självständigt tänkande socialdemokrat


Bengt Göransson har skrivit en utmärkt bok om vår tid.














Bengt Göransson - Tankar om politik
Tänk att jag skulle få anledning att berömma Bengt Göransson – en ärkesosse av den gamla stammen - skol- och kulturminister (1982-1989), utbildningsminister (1989-1991). Men Bengt Göransson är en mycket sympatisk människa som gärna och ofta avviker från partilinjen och som dessutom har skrivit en alldeles utmärkt bok - ”Tankar om politik”.

En kritik av samhällets kommersialisering
Det intressanta med Göranssons mycket välformulerade bok är att man kan hålla med om det mesta utan att vara socialdemokrat. Eftersom Göranssons huvudkritik riktar sig mot alltings kommersialisering och samhällets utveckling till affärsrörelse där medborgarna förminskas till kunder och skattebetalare, så räcker det med att man har en utgångspunkt som säger att det finns viktigare och djupare värden än pengar för att nicka gillande åt Göranssons resonemang. Trivialt kan tyckas, men inte alls någon självklarhet. Göransson lyckas dessutom formulera sig mer nyanserat än den vanliga tokvänstern. Jag är i grunden ganska värdekonservativ och förstår Göransson till fullo. Genuint konservativa och socialradikala möts här i en gemensam kritik mot nyliberalismens egoism och ekonomism.

Att värdesätta det omätbara
Göransson går hårt åt nyliberalismens snack om valfrihet och visar tydligt hur man blandar ihop begreppen frihet och valfrihet. Han visar också på det förrädiska i att blanda ihop begrepp som rättvisa och solidaritet. Särskilt intressant blir det när han beskriver utvecklingen av samhället som en affärsrörelse där allt kan mätas i pengar och där politiken och kulturen har fått ge vika för marknaden. Göransson beskriver hur vår förmåga att värdesätta det omätbara försvinner när ekonomiska värden överordnas.

Kultur och natur förminskas till marknadsföring och variabler för skatteintäkter
Jag har skrivit om detta på bloggen tidigare – kulturen blir bara viktig om den platsar i Mönsterås tillväxtplan. Bluesfestival och Klosterruin ges inget värde i sig, utan används endast i kommunens marknadsföring. Ett annat lokalt exempel är när nya detaljplaner skall upprättas i känsliga områden, senast på Lillön/Oknö där kommunen ger vika för efterfrågan på nya strandnära tomter och offrar naturskön miljö för nya lyxvillor och nya skatteinkomster. Ekonomin styr så att vår förmåga att värdesätta det omätbara försvinner.

Historisk lärdom och personlig mognad
Men nyliberalismen kan inte besegras med socialdemokrati. Socialdemokratin har ju själv blivit nyliberal. Det handlar om djupgående värderingar som måste få fäste. Nyliberalismen hastar ivrigt framåt utan väga in tidigare generationers erfarenheter. Vad vi behöver är ett samhälle som vågar se bakåt för att dra lärdomar innan man går framåt; ett samhälle där individualismen tonas ner och där varje människa är mogen att ta ansvar för något utöver sitt eget självförverkligande. En utveckling mot ett sådant samhälle påbörjas i hemmen och i skolorna. Men vem vill idag använda sig av ord som "historisk lärdom" och "personlig mognad"?

Bengt Göransson är en självständigt tänkande socialdemokrat. Dessutom en ordkonstnär av rang. Sådana växer inte på träd direkt. Hans nya bok rekommenderas å det bästa.

Läs även här.

Inga kommentarer: