22 juli 2010

Liverapportering från fotbollsmatcher är förbjuden

Eftersom jag numera har en mobiltelefon med vilken jag kan uppdatera bloggen varifrån jag så önskar, så hade jag tänkt utveckla min rapportering från GIFs fotbollsmatcher med liverapportering. Men si det får man inte! Svenska Fotbollsförbundets tävlingsbestämmelser 1 kapitel §14 säger att Åskådare eller annan får inte utan arrangerande förenings medgivande göra videoupptagning eller annan motsvarande upptagning av rörliga bilder och/eller ljud liksom fortlöpande textrapportering från match samt för all slags resultatrapportering i kommersiellt syfte.

Någon motivering ges inte, men jag antar att man tror att folk kommer att sitta hemma och följa texter på livebloggar istället för att betala inträde. Inte en chans! Bloggrapportering torde bara vara ett alternativ för den som absolut inte kan gå och se matchen, exempelvis GIFs bortamatcher.

Nå, regeltexten är dåligt skriven och ger utrymme för kryphål. Man kan tolka texten som att fortlöpande textrapportering bara är förbjuden om den görs i kommersiellt syfte. Förmodligen kommer jag att tolka regeln på det sättet.

Ett alternativ är förstås att jag några gånger under matchens gång skickar blogginlägg om hur god korven och kaffet är, samtidigt som jag råkar skriva dit några siffror som motsvarar gjorda mål. Man behöver ju inte heller skriva om vilka lag som spelar. Då lär bevisläget bli svårt.

När man så kommer hem, tar man bort liveinläggen och skriver ett riktigt reportage.

Svensk idrottsbyråkrati i ett nötskal.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Match mot läckeby idag hemma ( träningsmatch) a-laget!

Jonny sa...

Någon som har en tid?

Anonym sa...

Klockan 7

Anonym sa...

Gif har en del spelare borta pga sjukdom!

Jonny sa...

Tack för informationen! Får se om jag kan komma.