9 juli 2010

Mönsterås Idrottspark kunde ha hetat Ekhagen eller Åsevalla

Ny idrottsplats i Åsevad
Ända sedan 1927 hade Mönsterås GIF spelat sina hemmamatcher på ”Muddern” i hamnen – en gammal sjöbotten som ofta liknade en leråker mer än en fotbollsplan (se bild här). På 1940-talet utarbetades dock planer på en ny arena på fastare mark som även skulle kunna medge friidrottstävlingar. 1945 upplät Mönsterås köping mark i Åsevadsområdet. Det fanns dock ett alternativt förslag att lägga idrottsplatsen vid Nynäs. Till slut bestämde man sig för den nuvarande platsen i Åsevad och i augusti 1949 påbörjades arbetet på anläggningen som skulle komma att kosta 60 000 kr.

Tävling
Den 29 juli 1951 invigdes idrottsplatsen under stor pompa och ståt. Men ännu hade anläggningen inte fått något namn. En tävling hade påbörjats, men kommittén ansåg inte att tillräckligt många förslag hade kommit in för att den skulle kunna döpas vid invigningen.

Åsevi och Ekhagen
I själva verket är det svårt att förstå förhalningen med namnet eftersom det hade kommit in fyra förslag – Åseheden, Åsevall, Åsevi och Ekhagen. Lokaltidningens skribent propagerade för Ekhagen som han fann lämpligt med tanke på det vackra ekbeståndet i närheten. Några dagar efter invigningen ansåg samma skribent att det skulle duga med Idrottsparken, vilket det också verkar ha stannat vid.

Viss logik
Fler förslag skymtar dock i lokalpressen den närmaste tiden, som exempelvis ”Åsen”, ”Åkerlyckan” (eftersom området kallades så på 1700-talet), ”Åselyckan”, ”Lyckåsen” och ”Lyckan”. Men namngivningen verkar rinna ut i sanden, och vad jag vet kom man aldrig till skott. Därav det något tråkiga ”Idrottsparken”. Ologiskt är det emellertid inte eftersom idrottsplatsen låg granne med den sk Åsevadsparken som före Parkskolans dagar var en folk- och festpark.

Personligen tycker jag man kunde ha valt något av de namn som var aktuella. Något med ”Åse” hade passat eftersom idrottsplatsen låg på Åsevads gamla bymark. Ekhagen hade också passat bra.








Del av IP från omkring 1960.

2 kommentarer:

Bert sa...

Du får väl lägga fram namnbytesförslag till kommunfullmäktige i höst när du väl har installerat dig som vågmästare.
Något fornnordiskt namn skulle sitta bra som exv Torvalla, Odinheden, Valhalla eller Holmgånga.

Jonny sa...

Förmodar att det numera är en angelägenhet bara för föreningen. Men om marken inte är friköpt, så kanske kommunen har rätt att vara med. Nå, ingen ändring lär ske.