9 juli 2010

Otuktshärva på Oknö sommaren 1960

Ungdomar vid Oknöstugorna
Det var i augusti 1960. Industrisemestern var slut och de flesta stugorna på Oknö stod outhyrda. Ändå hade folk sett ungdomar som olovligen befann sig vid stugorna. En person bestämde sig för att undersöka saken lite närmare och upptäckte då allvarliga oegentligheter varvid polisanmälan gjordes.

Otuktshärva
Oknö camping och stugby hade sedan invigningen 1950 blivit en remarkabel succé. Men den här sommaren skulle Oknö få ett tillfälligt dåligt rykte som centrum för en otuktshärva. Utredningen visade nämligen att stugorna hade nyttjats för olagligt intimt umgänge med i vissa fall minderåriga barn mellan 12 och 14 år. Det visade sig ha varit en relativt omfattande verksamhet med förgreningar ända till Skåne och Hultsfred.

Domar
Utredningen ledde till åtal mot sex personer i juni 1961. Fabriksarbetare Willy Johansson från Limhamn befanns skyldig till otukt med minderårigt barn vid fem tillfällen och dömdes till nio månaders (två av dessa avsåg stöld) fängelse. Även fyra mönsteråsbor (som inte namnges) var åtalade för otukt. I två av fallen ogillades åtalet, men två dömdes till åtta respektive sex månaders fängelse, villkorlig dom. De skulle under prövotiden stå under övervakning och avstå från rusdrycker. Ytterligare ett åtal ogillades.

Som vanligt får man ett intryck av att gärningsmännen kom oerhört lindrigt undan. Man kan också fundera på om det vid denna tid fanns någon kvalificerad hjälp för de drabbade tjejerna.


Artikel i OT 19610119. Den artikel som det hänvisas till från oktober 1960 har ej kunnat återfinnas. Klicka på bilden för större format.
























Artikel i OT 19610621.

Artiklarna återfinns i Stranda Hembygdsförenings artikelarkiv.

2 kommentarer:

Bert sa...

Var finns det/de dokument där det går att läsa om vilka de fyra medåtalade mönsteråsarna var.

Jonny sa...

Tidningen nämnde inga namn vad gäller mönsteråsarna. Men jag förmodar att tingsrättens handlingar är offentliga. Var de förvaras är jag på rak arm okunnig om.