29 augusti 2010

Kungligt besök


Jag kan inte se annat än att det här är Gustaf VI Adolf på besök i Mönsterås; närmare bestämt på torget där man verkar ha byggt upp en liten "scen". Gustaf Adolf blev kung 1950 och reste därefter på Eriksgata till olika delar av Sverige de närmaste åren. Jag skulle tro att besöket i Mönsterås kan härledas till en sådan resa. Vet inte varför, men jag blir lite full i skratt av hela scenen - kungens hållning, fåtöljen och hattens placering.

4 kommentarer:

T . F . Päärat sa...

Hej! Satt ni och sov? Visst är det konung Gustaf IV Adolf som äntrat scenen. Var själv där vid samma tillfälle, men monarken kände inte igen mig! Jag har förstorat bilden för att om möjligt känna igen någon av åskådarna, men det lyckades inte vid första försöket. Majestätet tyckte kanske såsom varande nykterist, att han inte var bra i hatten ; därför ligger hans huvudbonad i ringhörnan. Lägga ned kronan kunde han ju inte, eftersom han icke var krönt.
Det hälsas!

Jonny sa...

Tack för intressant kommentar! Särskilt roligt att du var närvarande när det begav sig. Själv har jag bara sett nuvarande kung och drottning när de besökte Åshaga på 1970-talet. Jag smet ifrån bevakningen och lyckades trycka ansiktet mot ett av Åshagas fönster och gissa vem jag fick se..jo Drottning Silvia som skakade hand med en äldre dam.

Anonym sa...

En sten utanför Häradssparbanken skvallrar om att Kung Gustav VI Adolf besökte Mönsterås 16. maj 1954.

Siv Lind sa...

Dessvärre har någon person kletat dit ett tuggummi på Kung Gustav VI Adolfs namnteckning i guld. Det ser illa ut och är verkligen illa gjort. Har anmält detta till kommunen idag. Och stenen har genom åren blivit ganska illa åtgången av tidens tand. Får hoppas att kompetent och ansvarig person kan restaurera stenen i gott skick igen.
2022-02-11