30 augusti 2010

Pravda skulle ha rodnat - en liten analys av Centerpartiets valtidning i Mönsterås



Mönsteråsposten
Centerpartiets valtidning Mönsteråsposten har delats ut. Sällan har jag sett ett så välregisserat propagandanummer. Självaste Pravda skulle ha rodnat. Och eftersom Roland Åkesson inte vill debattera, vare sig i lokalpressen eller i verkligheten, så får Mönsteråsbloggen bli en frizon för det fria ordet.

Olyckligt
För det första noterar jag att Claus Kempe har bidragit med foto till tidningen. Inget konstigt kan tyckas, eftersom Kempe får antas ha bidragit med foton som privatperson. Men Kempe råkar nu till sin profession vara kommunens informationschef. Som tjänsteman förväntas han uppträda opartiskt som informationsansvarig för Mönsterås kommun, inte som informatör för Centerpartiet. Givetvis får kommunala tjänstemän vara politiskt aktiva på sin fritid eller som här bistå med fotografier till politiska partier. Men tyvärr går tankarna genast till kommunens hemsida som allt mer framstår mer som en skrytsida för Centerpartiet, än en opartisk informationskanal för kommunen. Just därför är det också olyckligt att informationschefens namn förekommer i Centerpartiets valtidning, även om det bara är så att de har lånat något eller några foton han har tagit.

Det skrytsamma innehållet
Låt oss nu övergå till det skrytsamma innehållet. Redan på framsidan får vi veta att allt går bra i Mönsterås och att det med Centerpartiet vid rodret skall bli ännu bättre. Inne i tidningen får vi sedan ta del av än det ena, än det andra, där bara de delar av verkligheten som passar in i Centerpartiets mönsterbild får vara med. De obehagliga sanningarna nämns inte med ett ord. Låt oss titta på några väsentliga påståenden.

1. ”Personalen är kommunens viktigaste resurs”, säger Centerpartiet. Ja, nu börjar väl Centerpartiet få panik. De kommunalanställda har all anledning att vara missnöjda. Centerpartiets Patric Vadman påstod nyligen att det är lärarnas fel att skolorna uppvisar dåliga resultat. Socialstyrelsen, jag och andra, har avslöjat personalbrist på kommunens äldreboenden. Jag har fått flera rapporter från kommunalanställda som inte vågar säga vad de tycker på sina arbetsplatser. Så snacket om personalen som kommunens viktigaste resurs är inget annat än just snack. Snack i panik efter att ha retat upp en hel lärarkår och flera andra yrkesgrupper i kommunen. Frågan är vem som går på det här?

2. Centerpartiet vill också införa fritt matval för de äldre inom hemtjänsten. Här slår man in öppna dörrar. Min far som får hemtjänst, får inför varje ny matvecka titta på ordinarie matsedel, och därefter välja andra maträtter de dagar maten inte faller honom i smaken. Vet Centerpartiet så lite om vad som pågår ute i verksamheten att de vill införa något som i stort sett redan finns? Nej, det här är bara ett sätt att rikta uppmärksamheten bort från de problem som finns med personalbrist inom dagens äldreomsorg. Tillägg 31/8: Någon ny personal blir det inte, enligt dagens Barometern/OT. Personalen får lösa problemen själva precis som nu. Var det inte personalen som skulle vara kommunens viktigaste resurs? Uppenbarligen kan man köra med dom hur som helst.

3. Centerpartiet skriver också om ”Positiva trender för skolor och förskolor”. Man skriver om förbättrade elevresultat, trots att det bara var några veckor sedan som Patric Vadman beskyllde lärarna för att vara orsaken till skolornas dåliga resultat. Hur ska man ha det? Nu försöker man släta över och ge ”lärarna” en eloge. Tala om panik för Centerpartiet. Lärarna glömmer inte så lätt. Man redovisar också att en majoritet av eleverna säger sig vara trygga i skolan. Inte ett ord om alla de larmrapporter som kommit de senaste åren om barn som inte får den hjälp de behöver i skolan. Centerpartiet har skapat en skola som inte har beredskap att ta hand om barn i behov av särskild hjälp. De glöms bort i Centerpartiets propaganda. Där räknas bara de välmående barnen in. Inte ett ord om att Mönsterås skolor rankas på nr 253 av 290 kommuner i Sverige.

4. Sedan kommer den vanliga skrytartikeln om hur bra företagarna trivs i Mönsterås. Jo då. Centerpartiet är duktiga på att odla kontakter med befintliga företag. Men inte ett ord om att Mönsterås ligger i botten när det gäller att starta nya företag som ger nya jobb.

5. Centerpartiet försöker också ta åt sig äran för det nya biblioteket. Fakta är att Centerpartiet under alla år har uppvisat ett totalt ointresse för kulturfrågor. Andra partier har drivit frågan långt tidigare. Jag har jobbat på biblioteket och vet hur det ligger till. Ett nytt bibliotek TROTS Centerpartiet kan man med fog säga.

Det får räcka så. Jag vill inte förnedra Centerpartiet. Det finns många ärliga trevliga människor i det partiet. Men ger man ut en valtidning av det här slaget, så får man förstås räkna med politiskt mothugg, vilket är helt normalt i en demokrati, även om Centerpartiet har svårt att tåla kritik och då genast börjar tala om att det goda samarbetsklimatet är hotat. Centerpartiet får väl istället lära sig att ta kritik som alla andra. Sällan har jag sett en så snedvinklad version av verkligheten som i Centerpartiets valpropaganda.

För dig som har tröttnat på Centerpartiets version av verkligheten kan jag sakligt informera om att det finns andra partier att välja emellan. Den borgerligt sinnade har ju Moderaterna, Folkpartiet eller Kristdemokraterna. Den som är mer åt vänster har ju Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet. Och så har vi förstås Miljöpartiet. Eller varför inte mitt parti Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti.

5 kommentarer:

Knutte sa...

Håller med om att innehållet i den påkostade tidningen inte var bra, eller rättare sagt sa mig ingenting! Men kostade pengar...
Förutom lokala centerpolitiker, medverkade även Åkessons dotter samt Åkessons bror med. Snacka om familje företag.
Men var fanns visionerna,det som ska föra oss Mönsteråsare in i framtiden?
Mer och mer övertygad blir jag om att Roland Åkesson MÅSTE avgå som kommunalråd.
Men övriga borgeliga politiker i kommunen tar inte chansen att profilera sig gentemot Åkesson. Som exempel så såg jag folkpartister, kristdemokrater tillsammans med centerfolk på två ställen på köpingen i lördag, där flera av dem hade på sig en gul t-shirt där det står alliansen på!
Men hallå! Åkesson har ju redan kvävt övriga borgliga partier, men ta då chansen och profilera MOT Åkesson centervälde.
Det har gått så långt att jag accepterar vem som helst, från vilket pari som helst, som nästa kommunalråd, bara det inte blir Roland Åkesson. T ex tror jag att Lars-Johnny Lalle "Statoil" skulle bli ett alldeles utmärkt kommunal kommunalråd. Vilken folkpartist som helst skulle bli bättre.
Från centern finns ingen opposition mot Roland.
När det gäller de röd-gröna: Ja till Robert Rappakoo, eller till Eva-Karin Holgersson, eller någon från V.
Självklar är jag helt övertygad om att du, Jonny skulle vara ett betydligt bättre kommunalråd, än Roland.
Missförstå mig nu inte. Roland Åkesson är en väldigt sympatisk person, som gjort Mönsterås kommun många, stora tjänster genom åren. MEN han har suttit för länge. Skulle egentligen behövt bytas ut redan före förra valet.
MAKT KORRUMPERAR! Det spelar ingen roll vem det är att sitta för länge är inte bra för demokratin. Man ser också på svagheten i centern, då ingen opposition finns mot Roland. Tvärtom har jag hört från olika källor, så händer set ofta att beslut andras från nämnders AU till "riktigt " beslut tas, då Roland varit motståndare till det som beslutats.
Observandum när det gäller centerstyret är socialnämnden ansvarsområde. Katastrof både när det gäller socialens bemötande mot de som söker hjälp, se anmälningar mm. samt anmälningar när det gäller omvårdnaden.
Vi ska inte prata om katastrofen BUN. Ingen jag prata med i centern (och det är många) ger Patric Vadman godkänt, men självklart har han och Roland en speciell relation.
Min uppmaning till de ledande politikerna i övriga partier, stå på er, profilera er. Se till att Roland Åkesson får en välförtjänt semester!

Anonym sa...

Heja, heja, heja MDTP/ :)

Eje Wadebro sa...

Här finns mycket att begrunda bla hur kommunens hemsida används under valtider. Det är inte många kommuner som har den moralen att låta sitt kommunalråd agera ohämmat fritt med valpropaganda.
Sedan kan man inte komma ifrån att Claus Kempe som för övrigt är kommuninformatör och sitter dörr vid dörr med Åkesson har bidraget med mer än foto. Vi som har varit med ett tag vet det ingår sedan länge i centerns imagebyggande med skattemedel betalda utskick.
Det är mycket snack men lite verkstad eller med andra ord lite nya jobb och få nya företag.
Tyvärr finns en annan sida och det är den dolda maktutövning som sker inom förvaltningarna. Senast inom skolförvaltningen där ett utredningsuppdrag togs bort för att ett annat parti råkade synas.

MT sa...

tyvärr finns det inget bra alt. till Roland! Tror de kommer sluta med att Roland sitter kvar och att mandaten kan kanske bli lite mer utspridda!

Jag tror snacket om Centern och Åkesson kommer vara värre nästa mandatperiod när det verka som Roland lägger skorna på hyllan. och någon ska ta över åt honom? Man hör ju mycket snack på stan om vem som kommer ersätta honom!

Jonny sa...

Tack för engagerade kommentarer!