8 augusti 2010

Milstenen vid södra infarten


Utanför Pizzeria Rhodos står den här vackra milstenen från 1737. Alla bilder blir större om man klickar på dem.













Milsten från 1737
Trots att den syns tydligt, så verkar ytterst få lägga märke till den gamla milstenen utanför Pizzeria Rhodos från 1737. Milstenen är försedd med kunglig krona, kungligt spegelmonogram (Fredrik I), miltal och årtalet 1737. Just i Kalmar län är många milstenar från 1737, varför de bör ha tillkommit antingen på initiativ av kung Fredrik eller dåvarande landshövding i Kalmar län Georg Bogislaus Staël von Holstein.

Skjutsplikt och reseersättningar
Milstenar användes i Sverige från 1649 till 1890-talet för att markera avstånd utmed lands- och häradsvägar. Bönderna var hårt pressade av skjutsplikten, och för att få ordning på reseersättningarna infördes milstolparna med fasta mått. Stora milstenar fanns i regel vid varje hel mil, samt mindre stenar vid varje halvmil och fjärdedelsmil.

En fjärdedelsmil och en finurlig lösning
Stenen vid södra infarten anges i mönsteråslitteraturen vara en milsten, men faktum är att det är en fjärdedels milsten. Stenmakaren har här varit finurlig och gjort ett gemensamt tecken för fyran och i (y)et i ”Mil” så att mil här stavas med y. På andra milstenar jag har sett stavas mil med i. Att det verkligen är en fjärdedelssten bekräftas av kartan från 1813 där det klart står ”1/4 mil-stolpe”. En mil motsvarade vid denna tid 10 688 meter (18 000 alnar). Det är först på 1870-talet som en mil blir 10 km.

Tullstugan
Milstenen står strax söder om vad som förr var Mönsterås köpings södra gräns. I närheten låg också en tullstuga där söderifrån kommande bönder fick deklarera vad de skulle föra in. Tullstugan låg ungefär mitt emot dagens polishus där barnklädesaffären ligger. Tullstugorna var något som bönderna hatade och det blev ofta bråk och till och med slagsmål vid tullstugorna. Mönsterås var fram till 1863 lydköping under Kalmar.

Milstolpar är genom fornminneslagen lagskyddade fasta fornminnen.


Närbild på milstenens övre del. Överst den kungliga kronan, därunder Fredrik I:s spegelmonogram med årtalet 1737, följt av milangivelsen, här 1/4 mil där fyran utgör y:et i mil.


Milstenen på lite avstånd.


Milstenen enligt John Sjöstrands teckning från 1937. Notera hur det såg ut bakom stenen vid denna tid.


På kartan från 1813 har man noterat milstolpen som här syns i kartans vänstra del. Tullstugan låg på tomt 37, ungefär där dagens barnklädesaffär ligger.

Läs även här och här.

Inga kommentarer: