26 augusti 2010

Munken fyller 25 år


I min serie om hotell och pensionat i Mönsterås har turen kommit till Munken, eller Kronmunken som det heter idag.

En gammal idé
Tanken på ett hotell utmed E22.an (förr E66, R15 och R4) hade funnits länge. Redan på kommunalkamrer Viktor Lunds tid i början av 1960-talet fanns det långt gångna planer på ett lyxhotell vid norra infarten där bensinmacken OK/Q8 idag är placerad. Planen kom dock aldrig att genomföras, även om hotellet är inritad på den tidens stadsplan.

Kommunen var hotellägare
Kommunen ägde emellertid ända fram till 1980-talets början hotell Hvita Hästen på Storgatan som utarrenderades. Sannolikt var det därför som man motsatte sig privata initiativ till nya hotell utmed Europavägen. När Hvita Hästen väl såldes öppnades också dörrarna för de nygamla idéerna om ett hotell utmed Europavägen.

Åke Fägnell köper mark
Mannen som ville bygga ett motell utmed E66, som vägen hette på 1980-talet, var Åke Fägnell från Borgholm. Åke var ägare av restaurang Solkatten i Borgholm och ansökte från början om att få bygga ett motell på västra sidan om Europavägen, mitt emot dagens Kronmunken, men det godkände inte kommunen. Däremot gick det i maj 1984 bra att få köpa 24 000 kvadratmeter tom industrimark på andra sidan vägen för 360 000 kr.

Arkitekt Sjöholm
Fägnell inledde ett samarbete med arkitekt Lennart Sjöholm från Mönsterås. Det var Lennart som inspirerad av den närliggande klosterruinen kom på namnet Munken. Ritningarna låg klara i juli 1984. Totalt sett beräknades motellet kosta 8 miljoner. Det slutade på 14 miljoner.

Hotell, utställning, turistbyrå och bensin
Tanken var att motellet förutom rum och matsal, även skulle innehålla konferenssal, industriutställningslokal och turistbyrå. Under högsäsong räknade man med att ha 30-40 anställda. Även en obemannad bensinpump skulle det bli och från början var tanken att alla de fyra bensinstationer som fanns i Mönsterås vid denna tid skulle gå samman om anläggningen.

Simbassäng?
Inte nog med detta. Fägnell erbjöd kommunen att låta bygga en simbassäng på 25 meter i anslutning till motellet, där kommunens skolbarn skulle kunna få simskola för 900 000 kr, något som kommunen tackade nej till.

Bygget påbörjas
Bygget påbörjades hösten 1984 med Claesson & Anderzén som huvudentreprenör. Den stränga vintern försenade bygget med några veckor, men i stort sett gick allt som planerat, även om byggnadsnämnden vägrade godkänna en skylt om att motellet hade nattöppet.

Invigning med 3000 besökare
Den 29 juni 1985 var det dags för invigning och givetvis fick bandet klippas av kommunalrådet John-Erik Eriksson (S) som var mycket nöjd över att motellet skulle sysselsätta 32 personer, varav 28 kvinnor. För underhållningen stod Mönsterås storband. Folk vallfärdade till invigningen. Man hade räknat med 500 besökare, men det kom 3 000.

Där slutar min historieskrivning, men jag förmodar att det har varit flera ägare under de 25 år som Munken har funnits. Vill minnas att det varit en och annan kris. Om detta kan jag få anledning att återkomma. Nedan artiklar i lokalpressen från tiden det begav sig.

















Inga kommentarer: