26 augusti 2010

Utgångsläget och två tänkbara scenarion - kommunalvalet i Mönsterås 2010

Det är dags att titta lite på utgångsläget inför kommande kommunalval, hur partierna har skött sig, samt skissa på två scenarion. Låt oss börja med att titta på 2006 års kommunalvalsresultat för Mönsterås.

Socialdemokraterna starkare än Centerpartiet i Mönsterås tätort
Innan vi tittar på resultatet för hela kommunen så ska vi se på Mönsterås tätort, vilket är ganska intressant. I tätorten så var faktiskt S starkare än C. Slår vi ihop det södra och norra tätortsdistriktet så fick Centerpartiet 560 röster (40,4%) jämfört med Socialdemokraternas 576 röster (41,6%). Det vi vanligtvis kallar Mönsterås är alltså inte det anmärkningsvärt starka Centerfäste man ofta talar om. Nej, Centerpartiets kärnområden är landsbygden. Om det är något parti som vann på kommunsammanslagningen mellan Mönsterås, Ålem och Fliseryd så är det Centerpartiet.

Valet 2006 (hela kommunen)
Centerpartiet: 47,4%, 3905 röster, 23 mandat.
Moderaterna: 5,4%, 445 röster, 3 mandat.
Kristdemokraterna: 4,1%, 338 röster, 2 mandat.
Folkpartiet: 1,8%, 151 röster, 1 mandat.
Alliansen totalt: 29 mandat

Socialdemokraterna: 34,2%, 2814 röster, 17 mandat.
Vänsterpartiet: 3,84%, 316 röster, 2 mandat.
Miljöpartiet: 1,8%, 150 röster, 1 mandat.
Röd-gröna totalt: 20 mandat.

Övriga partier: 1,4%, 117 röster, 0 mandat.

Hur har partierna skött sig sedan valet 2006?
Centerpartiet lovade satsa på skolan. Resultat: Mönsterås skolor rankas på plats 253 av landets 290 kommuner. Ett stort misslyckande. Industriparken Kronobäck, i känslig natur och fornminnesområde, har på två år bara lockat ett företag. Ett fiasko. Oknö privatiseras allt mer, vilket många inte uppskattar. Ytterst få nya företag startas. Personalbrist inom äldreomsorgen. Häxparken får väl många att le lite, men blir en belastning först vid nästa val. Konsekvenserna för demokratin av 25 års styre är också en negativ faktor. Det enda C egentligen kan skryta med är att företagarna är nöjda, samt att ekonomin är förhållandevis god. Men i Mönsterås verkar det inte spela någon roll hur Centerpartiet sköter sig. De vinner ändå. Jag befarar alltså att C behåller sina mandat eller rent av tar ytterligare ett från Moderaterna eller Folkpartiet.

Moderaterna satsar mest på turistfrågor, samtidigt som två av de ledande toppnamnen är förbrukade pga ledsamheterna vid Carl Boberggården, ja inte som människor förstås, men rimligtvis inom politiken. Den unge Eric Dicksson känns som en tillgång, men når han ut? Moderaterna kan möjligtvis rida på rikspartiets framgångar, men har annars ett svagt utgångsläge och riskerar att förlora ännu fler röster till Centerpartiet.

Folkpartiet har svårt att hitta en egen profil, och framstår som ett tamt stödparti till Centerpartiet. FP lägger få egna motioner. Nyligen vågade en folkpartist uttrycka ett visst missnöje med att Roland Åkesson får all ära när saker går bra, trots att alla allianspartier stod bakom. Folkpartiet får vara glada om de behåller sitt enda mandat.

Kristdemokraterna har ju fått hem Chatrine Pålsson och det kan kanske ge en ”Chatrine-effekt”, men alternativt leder det bara till en omfördelning av personkryssen. KD säger sig vilja satsa på skolan. Jo, det har alla allianspartierna sagt i 25 år nu, även KD. Ändå röstar KD med Centerpartiet i budgetfrågor, vilket har skadat skolan. Inte särskilt trovärdigt. Partiet har visserligen fått igenom vårdnadsbidraget i Mönsterås, men ytterst få verkar nyttja det. Nej, KD hamnar nog ungefär på samma resultat som man brukar.

Socialdemokraterna har genom åren framstått mer som ett samarbetsparti än ett oppositionsparti. När det så blir valrörelse är det därför inte lätt att visa på några avgörande skillnader. Av kommunens driftsbudget på 600 miljoner kr skiljer sig S från alliansen med bara 1,6 miljoner. Så varför ska folk plötsligt rösta på S när det skiljer så lite? För att Socialdemokraterna skall lyckas lokalt måste de få dem som i grunden är sossar och som röstar på S i riksdagsvalet att överge Roland och rösta mer lojalt. Varför skulle de göra det? De sossar som röstar på Centerpartiet lokalt tillhör inte förlorarna i Centermönsterås. Det är mittensossar som har det bra. Och de röstar hellre på farbror Roland än den unge grabben Robert. Skulle Robert ändå lyckas är det en bedrift. Men sannolikt är det bara att vänta ut Roland.

Vänsterpartiet märker man inte mycket av. De vill som vanligt väldigt mycket, men visar aldrig något i fullmäktige. Och eftersom det inte verkar vara någon allmän vänstervåg de kan rida på just nu, så riskerar V att förlora ett av sina mandat.

Miljöpartiet är aktiva i fullmäktige även mellan valen. Tyvärr verkar det inte belönas när det väl är val. Kanske kan en eventuell framgång för Mp på riksnivå spilla över på kommunal nivå. Tror Mp behåller sitt mandat.

Mitt parti då – Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti? Jag behöver nog bortåt 120 röster för att komma in i fullmäktige. Ser man till partiets förslag borde jag få det. För nog tror jag att många mönsteråsare vill ha en extra satsning på skolan, vill få bort personalbristen inom äldreomsorgen och få stopp på husbyggen nära Oknös stränder. Jag tror också att många är trötta på etablerade partiers klyschor. Men ändå kan det bli tufft. Traditionens makt är stor vid val och jag betraktar alla röster utöver familjekretsen som en framgång. Man ska inte underskatta medborgarna, men frågan är hur många som verkligen röstar efter att ha gått igenom partiernas politik och analyserat vad de har åstadkommit.

Jag låter kanske pessimistisk vad gäller mitt och andra partiers möjligheter att rubba Centerpartiet. Men jag är bara realist. Men hur det än går så har jag genom min blotta närvaro i mönsteråspolitiken rört om lite i grytan.

Låt mig avsluta med två scenarion av kommunalvalet 2010.
Skräckscenario: Centerpartiet håller ställningarna och tar dessutom ett nytt mandat från Moderaterna, samt ett från Folkpartiet (som får lämna fullmäktige). Det blir alltså en än starkare Centerdominans i Mönsterås. Socialdemokraterna går varken framåt eller bakåt. Robert fixar ett nytt mandat, men å andra sidan förlorar de ett till Mp som vinner ett nytt pga framgångarna på riksnivå. Mitt parti lyckas inte och får endast 10 röster ( jag, min fru, en släkting och några ströröster). Däremot lyckas SD ta sig in.

Förändringsscenario: Mönsteråsarna har dragit egna slutsatser, röstat därefter och gjort uppror mot Centerstyret. Många besvikna Sosse-Centerväljare går tillbaka till Socialdemokraterna. Andra, även dom som inte brukar gå och rösta, satsar på mitt nya parti för att de fått nog av alla andras löften om en bättre skola etc och vill få in ett parti som gör verklig skillnad. Miljöpartiet går också framåt. Även Folkpartiet lyckas få några röster från Centerpartiet, liksom KD som får en Chatrineeffekt. Totalt sett förlorar Centerpartiet flera mandat, kanske 6, till alla dessa partier. Totalt får Alliansen 24 mandat. De Röd-gröna får också 24 mandat. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti får 1 mandat.

Tyvärr, tyvärr tror jag att skräckscenariot ligger närmast verkligheten. Hoppas innerligt att jag har fel.

3 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Det ska bli spännande att se valresultatet och men det är kanske stor risk att det inte blir några större förändringar på mandaten. Även om kommunfullmäktige sedan länge behöver vitaliseras och bli mera demokratisk. En valfråga för några år sedan "Vem bryr sig?"

bdj sa...

Kul att återigen höra att vi är turistpartiet! Det är ju en näringsgren at verkligen räkna med. Jag tycker ditt parti utgör en vitamininjektion i debatten - även om det bara blir familjen som röstar på dig. Jag tror du underskattar oss moderater; vi utgör en stor del av väljarskaran i Mönsterås och har en hel del inflytande via alliansen. Tyvärr (eller lyckligtvis?) kan inte alla ha politik som sin huvudsakliga sysselsättning men engagemanget och kunskapen om verkligeheten finns ju ändå. Jag kan försäkra dig om att vi aktivt deltar i alla diskussioner och beslut och anser att resultatet är viktigare än att synas i media i alla lägen. Vi känner oss verkligen inte förbrukade!!
För Moderaterna i Mönsterås kommun
Britt-Marie Domeij

Jonny sa...

Tack för kommentarerna!

Britt-Marie: Tack för vänliga ord och gott humör! Med "förbrukade" menade jag förstås inte som människor, utan att det ledsamma som hände borde ha gjort det svårt för er inom politiken. Men, men...tappert av er att fortsätta. Jag ifrågasätter inte er goda vilja. Sedan tror jag att Moderaterna i Mönsterås har lite samma problem som Socialdemokraterna. En hel del moderater röstar på Roland Åkesson. Hoppas ni kan ta några röster tillbaka för att få en bättre balans inom Alliansen.