24 augusti 2010

Sjögatan förr och nu

För inte allt för länge sedan så fanns inte Sjögatan i nuvarande mening. Vattnet gick högt upp och området mellan norra hamnen och torget hade mer karaktären av ett marknadsområde och sjötorg. Kring sekelskiftet 1900 anlades så Sjögatan. Området präglades av liv och rörelse. Fiskebåtar lade till, trävirke lastades, små affärer med handlare i dörröppningarna, en lönnkrog som väntade på trötta arbetare, skrik och skrän. Man kan med fog påstå att området utgjorde Mönsterås centrum i lika hög grad som Torget och Storgatan. Under 1900-talets senare hälft så revs det ena huset efter det andra. Till slut stod i princip bara några gamla bodar kvar, som brutalt revs för några år sedan när man anlade den nya Sjögatan, varvid gamla Sjögatan bytte namn till Sjötorgsvägen.


Sjögatan i början av 1900-talet. I dörren till vänster handlaren CJ Göransson. Från höger kommer Västgötagatan.


Ungefär samma vy idag. Alla husen på vänstersidan är borta. Det stora huset i mitten är rivet och ett nytt är uppfört på samma ställe. Där planket stod har ett hus uppförts, som skymmer det lilla huset i Västgötagatan.


Vy från Sjögatan på 1930-talet. Notera att det redan då fanns en allé.


Samma vy idag. En relativt ny allé på samma ställe som den gamla. Notera att skorstenen verkar vara borta på det gula huset.


Sjögatans södra del på 1930-talet. Även här ser man att det fanns en allé redan på den tiden.


Ungefär samma vy idag. Grinden i vänster bildkant ovan är idag borta, liksom en del av träden.

Inga kommentarer: