28 september 2010

Den gäckande tapetfabriken i Mönsterås funnen (uppdaterad)


Reklam för ett tapettryckeri i Mönsterås 1852 som kan beskådas i Stranda Hembygdsförenings museum. Men var låg fabriken?

De gäckande tapetfabrikerna
En fråga som länge har gäckat Stranda Hembygdsförening är var de två tapetfabriker/tryckerier låg som enligt Mönsteråsboken skall ha funnits i Mönsterås på 1850-talet.

I hembygdsföreningens museum finns tapetstockar, tryckerianordningar, tapeter och reklam från en av de två tapetfabrikerna. Av reklamen framgår att tapetfabrikörerna hette Ekwall och Poies, men var deras fabrik låg har varit en gåta. Nu ska vi inte leta efter en fabrik såsom man ofta föreställer sig att de såg ut i industrisamhällets begynnelse – ett stort tegelhus med hög skorsten. Nej, tapettillverkning hade mer karaktären av hantverk och behövde sannolikt inte särskilt stora lokaler.

Poijes hus återfinns
Den bevarade reklamen för tapetfabriken är från 1852. Och nu visar det sig turligt nog att det finns en källa att tillgå från samma år – en beskrivning till Mönsteråskartan 1852. Och där visar det sig att gåtan med största sannolikhet får sin lösning. På tomt nr 40 återfinner vi nämligen målaren C.O. Poijes. En målare vid denna tid kunde mycket väl även ägna sig åt tapettryck och tapettillverkning. Tomt nr 40 ligger enligt kartan på Torgets västra sida. På tomten ser man ett stort hus och flera andra mindre hus. Huvudbyggnaden finns kvar än idag.

Placeringen stämmer mycket väl med det vi i övrigt vet om bebyggelsen och folket kring torget i äldre tider. Det var otvetydigt ett kvarter för i huvudsak hantverkare.


Del av Mönsteråskartan från 1852. Tapetfabrikör Poijes bodde på tomt 40 där han med största sannolikhet även hade sitt tapettryckeri. Hantverkare hade ofta bostad och arbetslokaler på samma tomt. Klicka för större format.


På det här fotot från 1928 har jag markerat huset där Poijes bodde på 1850-talet med ett rött kryss. Tapetfabriken låg kanske i samma hus eller i något av de andra husen på bakgården.

Tapetfabrikör och målarmästare
Därefter var det inte så svårt att följa upp Poijes som visade sig heta Carl Olof Poijes. Han föddes 1816 i Kalmar (son till arbetskarlen Johan Fredric Pojes och Maria Olsdotetr Witt), avlade borgared i Kalmar 1839 och dog 1881 i Västervik där han var…just det…tapetfabrikör. Några år tillbringade han även i Mönsterås. 1838 flyttar han från Kalmar till Mönsterås. 1850 föds sonen Gottfrid Constans i Mönsterås och 1853 dör hans hustru Maria Fredrika Hahn därstädes av "kräfta i bröstet". 1856 flyttar änkemannen med sina barn från Mönsterås till Misterhult. Poijes gjorde under sin levnad också en del kyrkomålningar och hade även titeln målarmästare.

Hembygdsföreningen kommer snart att komplettera sin utställning med de nya uppgifterna.

Var den andra tapetfabriken låg undandrar sig ännu ett säkert bedömande. Det kan ha handlat om efterträdaren till Poijes eller en helt annan fabrik.


Tryckerianordning från tapetfabriken.


Tapet från fabriken.

Källor
Karta över Mönsterås 1852 med tillhörande beskrivning. Kartan finns på Lantmäterimyndigheten och i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

2 kommentarer:

Daniel sa...

Hej Jonny!
Vad hände med din vikt, som du skulle redovisa varje vecka? Har det gått åt fel håll?

Jonny sa...

Hej!
Nej, då, om det hade gått åt fel håll så skulle jag ha redovisat det också, även om jag inte kör stenhårt. En vecka glömde jag bort det hela, därefter blev jag förkyld och sedan kraschade datorn med viktfilerna. Nu håller jag på att skriva in allt igen, och lovar att återuppta redovisningen.