Ett derby som hade allt - GIF:s revansch!

Så här såg det ut många gånger i kväll. GIF vinner boll på mittfältet och sätter full fart framåt.

Härlig inramning
Det var en härlig inramning till kvällens derby mellan Mönsterås och Långemåla. Det var trångt på södra läktaren och tillresta Långemålasupporters gjorde sitt för att både heja på sina egna och psyka Mönsteråsspelarna. Mönsteråspubliken nöjde sig med att heja på sina egna. Psykningar är lite primitivt, men i krig, kärlek och derbyn är ju allt tillåtet.

Friläge efter 30 sekunder
Matchen började med stor dramatik. Redan efter 30 sekunder kom Långemåla i ett friläge efter schabbel i backlinjen, men Långemålas spelare fick bollen utanför. Många undrade kanske då vart det här skulle sluta. Framför mig såg jag gissningarna på ”Professorns tips” där några hade tippat 5-1 och 7-1 till Långemåla. Men GIF ville annorlunda.

Fördel GIF
GIF började i ett högt tempo, vann boll efter boll på mittfältet och kom i snabba anfall. Det märktes att Idris, Marre och Lindqvist var tillbaka. GIF skapade flera farliga lägen. Närmast var Idris som var helt fri i straffområdet, men på något mirakulöst sätt lyckades en Långemålaspelare sträcka runt en tå och peta bollen till hörna. Efter 15 minuter var det klar fördel GIF.

Långemåla tar ledningen
Men då hände det ytterst olyckliga. Långemåla får iväg ett ganska löst skott som GIFs målvakt ser och ska ta enkelt. På något obegripligt sätt stöter han bollen i mål. Jag har aldrig använt ordet förut, men han är så pass gammal att han tål det – målvaktstabbe.

GIF fortsätter spela fint och kvitterar
GIF låter sig dock inte knäckas av detta, utan fortsätter sitt snabba offensiva spel med total dominans på mittfältet. I den 31:a minuten var det ytterst nära 1-1 på ett inlägg. Något senare får GIF på ett skott där Långemålas målvakt tvingas till en fin räddning.

I den 39:e minuten fick GIF äntligen utdelning efter en hörna. Idris nickar och på returen lyckas Oskar få in bollen. Även här kan man nog tala om en målvaktstabbe.

Målvaktens revansch
Bara minuten efter är Långemåla nära att göra mål efter en hörna, men Magnus tar nu revansch och gör en fantomräddning.

GIFs bästa halvlek för i år
Första halvlek slutar 1-1 och frågan är om det inte var den bästa halvleken GIF gjort i år. Backlinjen klarade i stort sett sina uppgifter och slarvade ytterst sällan med uppspelen. Den långe Roberto kanske ser lite seg ut, men skenet bedrar lite. Han gjorde en riktig kanonhalvlek. Och så vann GIF mittfältet. Jamal styrde spelet totalt, Wesslund fördelade, Idris och Lindqvist sprang sönder Långemåla fullständigt, Marre slog suveräna inlägg och Wallin oroade hela tiden.

En slumpboll och Långemåla tar ledningen
Andra halvlek började ungefär som den första med ett GIF som vann det mesta, även om Långemåla försökte öka tempot och komma runt på kanterna. I den 56:e minuten skickade Långemåla ner en slumpboll mot GIFs backlinje. Bollen studsar lite underligt förbi GIFs back varvid den påpasslige Långemålaspelaren tränger sig förbi och petar in 2-1. Snopet.

Ako gör årets mål på IP
GIF fortsatte dock sitt positiva spel och minuten senare var det stolpen som räddade Långemåla. GIF fortsatte spela alldeles utmärkt och kvitteringen hängde i luften. Men vem skulle kliva fram och våga göra det där avgörande? En mittback!

Plötsligt kommer mittbacken Ako drivande med bollen från GIFs planhalva. Ingen i Långemåla hade väl räknat med att en mittback skulle gå fram på det sättet. Och inte kunde de väl ana att Ako är en utmärkt tekniker med offensiva kvaliteter. Ako får gå framåt ostört. Ingen spelare i GIF lyckas dock springa sig i läge i djupled, så Ako drar på ett skott från 35 meter. Och vilket skott! Ett suveränt klassmål rakt upp i nättaket! Årets mål på IP alla kategorier. 68 minuter.

Tät derbystämning
Nu kunde man nästan ta på atmosfären. Derbystämningen var på topp. 20 minuter kvar och 2-2 i ett glödhett derby mot Långemåla. Och båda lagen gick för seger. Inte en tillstymmelse till att bevaka en poäng sista 20. Och nu började Långemåla pressa på lite mer. Skulle GIF ännu en gång förlora en match i slutminuterna? Nä, istället var det GIF som i slutminuterna fick ett par tre chanser att avgöra, men bollen gick inte in.

Oavgjort får väl betraktas som relativt rättvist, även om GIF spelade bättre fotboll än Långemåla. Ändå var det här ett resultat som man får vara nöjd med. Långemåla är trots allt ett topplag och hade några vassa lägen. Utomordentligt roligt att GIF fick visa publiken och alla som inte trodde på laget vad man kan. Det här var enligt min mening GIFs bästa match i år. Och då får ni stå ut med att orden blir stora. Hela laget får överbetyg. GIFs revansch!

I och med den här poängen så har GIF 9 poäng ner till Ankarsrum. Och 9 poäng är vad Ankarsrum maximalt kan ta på sina tre återstående matcher. Men eftersom GIF har överlägsen målskillnad, så skulle jag vilja påstå att kontraktet är i praktiken säkrat. Dessutom bör det bli några poäng mot Ariel och IK Tuna Södra i de avslutande matcherna.