9 september 2010

Ny bottennotering för Mönsterås skolor (nu uppdaterad)

Resultatet från Lärarförbundets undersökning av Sveriges skolor har kommit. Utifrån 14 kriterier bedöms skolorna i landets 290 kommuner. För Mönsterås är det ingen rolig läsning.

Dyster läsning för Mönsterås - 276:a av 290 kommuner när det gäller resurser i skolan
När det gäller de tunga punkterna så hamnar Mönsterås i absolut bottenläge. Resurser - 276:e plats av 290 kommuner. Lön 241:a plats (var det inte personalen som var kommunens viktigaste resurs, enligt Centervaltidningen?!). På ytterligare fyra kriterier hamnar Mönsterås bland de 70 sämsta kommunerna. Totalt sett hamnar Mönsterås på plats 154, en viss förbättring jämfört med förra året, vilket beror på att kommunen ligger bra till när det gäller lärares friskhet, andel utbildade lärare och högskolebehörigheten. Men som helhet är det en synnerligen dyster läsning, även om Centerpartiet säkert kommer att göra en stor affär av att Mönsterås har en något bättre placering i år. Därför är det viktigt att gå in och se på den tyngsta punkten resurserna.

Sämst i länet?
Av de länskommuner som offentliggjort resultaten, ligger Mönsterås klart sist. Mörbylånga har placeringen 9, Nybro 14, Kalmar 43, Hultsfred 63, Västervik 133.

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti hade rätt
Detta visar att Mönsterås Demokratiska Trygghetspartis förslag om ett tillskott på 3 miljoner till skolan är en klok politik. Ska en kommun som Mönsterås som varje år går med flera miljoner i överskott, behöva hamna på plats 276 av landets 290 kommuner när det gäller resurser till skolan? Pinsamt dåligt. Och ska lärarna, som gör ett toppenjobb, behöva vara bland de lägst avlönade i landet? Det osar unken bonnsnålhet lång väg. Rösta på MDT för en skola som har de resurser den behöver.

"Inget problem", säger Patric Vadman (C) (uppdatering 10/9)
Enligt dagens Barometern/OT är det, enligt Patric Vadman (C) inget som helst problem att Mönsterås skolor hamnar på 276:e plats av 290 kommuner vad gäller resurstilldelning. Det är väldigt bra att Patric säger det. Sällan har valet varit så tydligt:
- Ett Centerparti som inte tycker att skolans bottennotering vad gäller resurser är ett problem. Ett parti som blundar för verkligheten och hakar upp sig på mindre viktiga ljusglimtar.

- Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti som känner till skolans värld och som vet hur viktigt det är med resurserna, inte minst för dom barn som av någon anledning har det lite tufft i skolan. Dom barnen som är bortglömda i Centerpartiets perfekta värld.

Vi hade i alla fall tur med vädret
Noterar att det är riktigt sketväder idag när det skall vara debatt mellan Roland Åkesson (C) och Robert Rapakko (S). Önskeväder för C får man förmoda. Lite folk, kanske rent av omöjligt att genomföra? Vad vet jag. Nå, efter valförlusten kan Roland hur som helst kontstatera att "Vi hade i alla fall tur med vädret".

5 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Resultatet av Lärarförbundets undersökning visar med all tydlighet att läget är katastrofalt med utbildningsnivån i Mönsterås skolor. Något som har sagts länge men ändå har inga krafttag gjorts. Jonny har all rätt i sin analys och kritik.
Centerledningen har ett stort ansvar för läget och det går inte som nu fjärrstyra ordföranden i BUN.
Man måste börja uppifrån med en ny politisk ledning för att komma igång med förändringsarbetet och sätta mer resurser.

Anonym sa...

Det roligaste måste väl ändå ha varit Vadmans förklaring till att man hamnade 100 platser högre i år: "Allt är lärarnas förtjänst!" Haha, vilket skämt...

Anonym sa...

Det var tvärtom massor med människor som följde debatten och vädret var utmärkt, inget regn alls.

Jonny sa...

Eje och Anonym: Ja, ibland är politik även roligt!

Anonym 2: Kul!

Jonny sa...

Anonym 2 igen: e: Kan man kalla 100 personer för mycket folk!? Mönsterås kommun består av drygt 13 000 invånare.