11 september 2010

Synpunkter på årets spelarinsatser i GIF

För tidigt ute
Egentligen ska man skriva artiklar som denna EFTER säsongen, men eftersom GIF spelar sin sista match på lördag, dagen före valet, så skriver jag redan nu, även om det inte är optimalt. Efter valet blir det fullt med valanalyser.

Desillusionerad
Efter förra säsongen så var jag oerhört naiv. Det var ju ett tag sedan jag hade följt fotbollen på nära håll och jag levde kvar i en förgången tid där det var relativt självklart att spelare fortsatte spela i samma lag år ut och år in. Bara de absolut absolut bästa toppspelarna som Thomas Sunesson och Hasse Eklund gick vidare. Men där tog jag fel. De större lagen suger på ett mycket tidigt stadium upp unga lovande spelare och kvar står den lilla kämpande föreningen dränerad. Jag var väldigt engagerad i eftersäsongsprocessen och skrev bland annat om vikten att få behålla förra årets målkung Wesslund när vi hade förlorat både Agebjörn och Niki. I år kommer jag inte att driva någonting. Jag är desillusionerad. Jag är glad om GIF får behålla NÅGON spelare.

Nu är ju lag som NÄSTAN går upp extra drabbade. Så var det förra året. I år har det blivit en mellansäsong och då har nog inte storlagen samma koll. Å andra sidan har det varit lite si och så i GIF i år och spelare är ju fria att gå om de vill. Jag har inga illusioner om någonting. Det finns en handfull spelare i GIF som sannolikt klarar högre divisioner. Andra är just nu på division 5 nivå och under utveckling.

Så här tycker jag...
Här kommer mina synpunkter på spelarna i år, med reservation för att jag missade matchen borta mot Överum, samt att sista matchen mot IK Tuna Södra inte är spelad än. Jag går inte igenom hela truppen, utan bara dem som fått återkommande speltid, således inte enstaka inhopp.

Mattias Stenfelt, målvakt - Given förstamålvakt. Reaktionssnabb och stabil. Skadad delar av höstsäsongen.

Magnus Johansson – Rutinerad reservmålvakt som fick hoppa in de sista matcherna. Har klarat sig förvånansvärt bra. Någon enstaka tabbe pga matchovana, men annars verkar de gamla takterna sitta i. GIF bör nog ändå tänka på att skaffa sig ytterligare en målvakt. Mot FC Vimmerby fick vi sätta in utespelare i målet.

Ardi Ajeti, back – Ung, men kanske redan GIFs bästa back. Dessvärre skadad större delen av höstsäsongen. Är oerhört teknisk för att vara mittback, och skulle förmodligen kunna spela även i mer offensiva roller. Ardi vet man aldrig riktigt var man har, men hoppas han stannar.

Martin Johansson, back – Tuff kämpe som ger allt. Lite ojämn ibland, men kommer att spela till sig den rutin som behövs. Är förmodligen back, men det skulle vara kul att se honom spela någon annan stans i alla fall en gång och se hur det går.

Manfred Löfström , back – Vad jag förstår är det första riktiga A-lagssäsongen. Har redan spelat in sig som ordinarie högerback och klarat det utmärkt med tanke på åldern. Lite orutinerad förstås, men man måste ju börja någonstans. En given framtidsman i GIF om han fortsätter där.

Ako Eliassi, back, mittfältare mm – Har väl mestadels fått spela mittback i år. Först när Martin var skadad, sedan när Ardi blev skadad. Enligt min mening GIFs bästa spelare denna säsong. Har ju egentligen alldeles för stora offensiva kvaliteter för att spela mittback, men har ju klarat sitt jobb oerhört bra. Stor känsla för fotboll.

Jimmy Nilsson, back – Kom från Blekinge och har spelat några matcher och gjort ett gediget jobb. Vore bra och roligt om han ville fortsätta i GIFs tröja.

Roberto Sjöö, back mm – Har fått allt mer speltid och gjort ett bra jobb. Rutinerad. Ser långsam ut, men svår att ta sig förbi. Känns lite underskattad. Har hört motståndarpublik som sitter och fnissar lite och skriker att de skall spela anfallen på Roberto. Jo, jo, där har det i regel tagit stopp!

Jamal Eliassi, mittfältare – GIFs mest rutinerade och trogna spelare. Betyder oerhört mycket på mitten. Det är bara att hoppas att han vill satsa en säsong till.

Oskar Olsson, mittfältare – Ingår i skaran ung och talangfull. Blandar och ger lite, men har stora kvaliteter och borde som jag ser det vara given i startelvan. Snabb och vågar utmana. Om han får spela match efter match efter match så är snart orutinen bortspelad.

Martin Lindqvist, mittfältare, forward – Ny från Blomstermåla. Snabb kantspelare som betyder mycket för GIFs anfallsspel. Har visserligen missat en del i avgörande lägen, men sådant kommer och går. Given i startelvan om han fortsätter.

Idris Eliassi Sarzali, mittfältare, forward – Borta nästan hela vårsäsongen. Har därefter haft otur med domarna som verkar ha en särskild kravlista på Idris. Nå, när han väl har fått spela så är han en snabb teknisk spelare och ett mycket giftigt anfallsvapen. Om han hade spelat hela säsongen så…

Mariwan Waissi, back, mittfältare, forward – Jag tycker lite synd om Marre som alltid får spela på olika positioner och aldrig får spela in sig på en enda. Har väl blandat och gett lite, men enligt mig given i en startelva. Har mycket fotboll i sig. Och rutin. Är också fysiskt stark.

Daniel Wesslund, mittfältare, forward – Verkar ha sökt formen hela säsongen och har inte gjort lika många mål som förra året, även om det faktiskt har blivit några. Men nu ska vi vara rättvisa. Han har nog haft en delvis annan roll i år som bollfördelare. En rutinerad kämpe som lojalt spelat på match efter match. En stor tillgång för GIF.

Daniel Wallin, forward, mittfältare – Trogen GIF-spelare som lojalt gör sitt jobb. Oroar bra där framme och gör de mål han ska. Har vågat utmana mer i år och är snabbare än jag trodde.

Daniel Skaret, forward, mittfältare – Också en rutinerad GIF-spelare som ofta spelar på topp och gör det bra. Med den rollen han ofta har så behöver han förstås få bollar att jobba på. När han får det är han giftig. Oerhört snabb med boll.

Redjar Salim Hussein, back, mittfältare – Såg honom i några matcher och tyckte han var bäst när han fick spela yttermittfältare. Har nog tyvärr flyttat.

Tobias Krantz, mittfältare – Nyförvärv från Blomstermåla. Spelade några få matcher under vårsäsongen och gjorde ett bra jobb. Har inte sett honom sedan. Vet inte varför. Synd.

Damir Hasicic, mittfältare – Fick ingen speltid vårsäsongen, men har fått mer tid i de senaste matcherna. Verkar ha fint spelsinne och kan nog spela in sig med tiden, även om han väger lite lätt i närkamperna än. Men det ska väl ta sig.

Calle Olofsson, forward – Ung forward som dök upp från ingenstans under sensommaren och försvann lika snabbt. Otroligt duktig för sin ålder. Måtte GIF få honom att fortsätta.

Jacob Gustavsson, mittfältare – Spelade lite under vårsäsongen, men sedan har jag inte sett honom. Hoppas han fortsätter kämpa. Kan säkert spela in sig med tiden.

Tobias Jonsson, back – Såg honom i alla fall spela en hel match. Tyckte han klarade sig bra. Men har inte sett honom sedan. Borde vara en framtidsman i GIF.

Jag ber om ursäkt om jag har glömt någon. Efter säsongen ska jag försöka skriva ihop några rader om vad jag anser GIF måste göra inför nästa säsong, fördela ansvar på styrelse, tränare och spelare, redovisa statistik etc.

Inga kommentarer: