11 september 2010

Gårdagens debatt och en unken odör av fiffel och maktspel

Jag fick en fråga om vad jag tyckte om gårdagens debatt mellan Roland Åkesson (C) och Robert Rapakko (S). Jag kan inte svara på det eftersom debatten gick under bästa arbetstid klockan 10.30. Men jag kan förstås tycka lite ändå:

1. Det är ytterst pinsamt för politikerna att initiativet skulle behöva komma från en tidning och inte från dem själva. Bra dock att 8 års total tystnad bröts. Men politikerna kan inte ta åt sig äran för att det blev en debatt. Tvärtom så är det så att det är vi kritiker som genom vår opinionsbildning förmodligen har inspirerat tidningen till detta initiativ.

2. Tidningen gör idag en poäng av att mötet var välbesökt. Man säger att det var 200 personer där. Själv har jag en uppgift om 100 personer. Vilket det än var så är det en oerhört låg siffra. Vi har ungefär 13 000 invånare i Mönsterås som borde ha fått en rejäl chans att delta. 100-200 kom. Det beror förstås till största del på tiden för debatten.

3. Det bästa hade varit att göra en stor debatt i en hyrd lokal där alla lokala partier skulle ha fått vara med. Uselt att detta inte har kunnat anordnas.

Om jag mot förmodan...
En helt annan sak. Om Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti mot förmodan skulle komma in i fullmäktige. Jo jag menar verkligen mot förmodan. Jag är inte lika hurtfrisk och segerviss som alla andra stylade smilare. För varje vecka som går blir jag allt mer desillusionerad när jag ser hur politiken och maktspelet fungerar i Mönsterås. En tydlig odör av fiffel, maktspel och falskspel har nått mig. Men om jag mot förmodan skulle komma in, så har jag tidigare sagt att jag premierar maktskifte och därför avser att släppa fram Socialdemokraterna om jag blir vågmästare. Detta är förstås inte villkorslöst. Minsta tendens att Socialdemokraterna uppvisar gamla tiders maktfullkomlighet och nonchalanta överlägsna storebrorsattityd, ofta ihop med facket, så tvekar jag inte att ompröva det beslutet. Även jag har en heder. Men Socialdemokraterna har ju samarbetat så bra med Centerpartiet de senaste tio åren, så de reder sig nog ändå.

2 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Efter 28 år i politiken i Mönsterås så finns det en hel del att säga. Inte minst de sista 25 åren med Roland Åkessons styre och där vi har sett vad som hänt bakom kulisserna både i politiken och i fövaltningarna.
Valnatten 1985 hände konstiga saker med telefonsamtal till mig som kom efter varandra från olika håll men med samma röda tråd. Frågan är vem som samlade dessa uppgifter. Några år senare fick vi förklaringen genom en viss information, men då var det för sent med de förhandlingar som vi hade som vågmästare och därmed lät centern och Roland Åkesson överta makten i kommunen. För många skulle inte tro att det var sant det som hände.Hade socialdemokraternas dåvarande förhandlare inte gjort sitt allvarliga misstag på den tiden så hade inte centern med sitt imagebyggande haft makten.
Vi har även sett vad som händer när miljöpartister söker arbete på kommunen och blir avfärdade trots bättre meriter. Något som tyder på bara en sak.

Jonny sa...

Alltid intressant att läsa vad du skriver, Eje. Du borde skriva ner dina minnen och ge ut i bokform.