7 oktober 2010

Digital-TV för Mönsterås Bostäders hyresgäster

Tele 2 säger upp avtalet
Av Mönsterås Bostäders senaste informationsblad Bostadsnytt framgår att bolaget inom några månader kommer att göra en övergång till digital-TV. Uppenbarligen har Tele 2 inte velat digitalisera sändningarna via kabelnätet i Mönsterås tätort. Tele 2 låter nu meddela att man säger upp avtalet för kabel-TV. Därför kommer bostadsbolaget att övergå till digital-TV, sannolikt med Telia som distributör via Mönsterås stadsnät.

Undrar hur det hänger ihop
Som tekniskt okunnig undrar jag förstås vad som menas. Jag minns att jag läste att alla TV-sändningar skulle vara digitaliserade i Sverige hösten 2007. Men det kan väl inte stämma då. Vi har inte behövt någon digitalbox för att se Tele 2:s kabel-TV.

Fördelar med Telia digital-TV
När vi väl får Telias digital-TV (sannolikt framåt februari), så lär man i alla fall slippa den sovjetkollektivism som nuvarande system har inneburit. Visserligen har det väl funnits en teoretisk möjlighet att köpa till kanalpaket av Tele 2, men jag har aldrig fått svar när jag har mejlat dom om vissa kanaler. Med Telias digital-TV lär det bli lättare att välja kanalpaket, samtidigt som man kan hyra filmer digitalt. Jag misstänker att vi i Mölstadområdet redan har denna möjlighet eftersom vi är anslutna till stadsnätet, men varför börja betala för något när Tele 2 har ingått i hyran.

Kan vara värt kostnaden
Telias kanalpaket lär inte ingå i hyran om man nu vill se mer än SvT och TV4. Rent logiskt bör å andra sidan hyran sänkas då kostnaden för Tele 2 försvinner. Å andra sidan kan det kanske vara värt 100-150 kr i månaden för att få se det man själv vill. Verkligheten har hunnit ifatt.

4 kommentarer:

Tech Blog of Sweden sa...

All "huvuddistribution", alltså från masterna till kundens mast, sker digitalt. De flesta bostadsrättsföreningar och bostadsbolag tar ner denna signal centralt och skickar vidare i eget nät. Det är detta nät, som i ditt fall ägs av Mönsterås Bostäder, som skall bli digitalt. Detta betyder bl a bättre bild.
Hur det sedan blir med annan leverantör än Tele2 vet jag inget om men det borde ju vara så att signalen fortfarande tas ner centralt och distribueras vidare fast nu digitalt?!

Jonny sa...

Tack för infon! Tele 2 har sagt upp avtalet från och med nästa vår då de släcker ner.

jan walter sa...

för ungefär ett år sen skrev jag ett mail till bostäder och klagade på att jag inte kunde få digital-tv och fick svar av Klas P. att jag var den enda som önskat det. Jag fick en del info av honom men nu kom ju Bostadnytt med utförlig info om allt.
Man kommer inte kunna se tv genom de vanliga uttagen man har i väggen nu framöver utan man får ta det genom bredbandsuttagen som kommer installeras(finns redan i Mölstad, hamnen och Åsevad). Det betyder att man kommer behöva en digitalbox, ska du se på en tv till så måste du ha en digitalbox till med ett tvillingkort, vilket du får betala halva avgiften för, vilket är lite synd. Telia kommer vara leverantören av kanalerna. Så har jag fattat det.

Jonny sa...

Hej Jan!
Ja, då har vi förstått det på samma sätt. Apropå din klagan till MB, så är de bra på att få den som klagar att känna sig ensam.