23 oktober 2010

En rest av en gammal trädgård på Torget

Häromdagen gick jag förbi platsen där min barndoms favoritträdgård låg på torget i anslutning till torgbacken. Vildträdgården med tillhörande gammal tvättstuga och utedass försvann när Algotshuset byggdes vid 1980-talet mitt. Men förunderligt nog fanns det kvar en liten rest av den gamla trädgården. Och det var inga problem att för sitt inre öga se hur det en gång hade sett ut.


En liten rest fanns kvar av min barndoms favoritträdgård.


Det är en liten bit av trädgårdens södra del som blev över.


Tyvärr har jag inget bra kort på trädgården, men den låg bakom det här huset.


Här ser man trädgården på långt håll i kortets högra del.


Här kan man också se trädgården till vänster om det vita huset i bildens mitt.

3 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Lite geologisk kuriosa om Torgbacken eller med ett annat namn nämnligen Kaninbacken.
I samband utgrävningen av grunden till ICA hittade jag följande som jag anmälde till SGU:

GeoRegister Record
Title: En grop i Mönsteråsåsen
Author: Ekberg, Sam
ID-code: SGU-F19:H5
Document type: rapport
Publication date: 1983-02-04
Other bibliographic information: SI: 1 SP: sve
Archive address: AD: SGU centralarkiv F19:H5 ME: papper
Subject: kvartärgeologi
Keywords: isälvsmaterial; skaljord; Mytilus
Geographical names: Mönsterås; Mönsteråsåsen
County and community: 08 Kalmar län; 0861 Mönsterås
Map sheets: 63F2i; 63F1i / RT90: 05G4h; 05GSO
Coordinates: IP: N: 6323249 E: 587738 / RT90: IP: N: 6324400 Ö: 1538900
Availability: fri
Agency: SGU
Operator: SGU
DOCNO: 1694
Abstract: I ett schakt, 30 x 50 m med ca 5 m höga väggar, har ett starkt lilafärgat skikt observerats under lång tid. För att om möjligt få besked tog Eje Wadebro kontakt med SGU och Sam Ekberg besökte platsen. Schaktet var grävt i såväl grovt isälvssediment som svallgrus. Kring de grövre partiklarna fanns finmo och mjäla, ett icke alltför ovanligt förhållande. Det lila skiktet, 5 - 20 cm tjockt, bestod av sand och skalfragment av blåmusslan (Mytilus edulis). Det är den mest allmänna arten i skalgrus längs Östersjökusten som bildades under Litorinatid, dvs tiden från ca 5 500 f.Kr. till Kr.f.
Om det nu funna skalskiktet kan parallelliseras med en av Littorinahavets transgressioner kan ej avgöras utan mycket detaljerade och omfattande undersökningar. Det bör slutligen nämnas att byråsek. Jarl Karlsson vid Länsstyrelsen i Kalmar ej tidigare sett någon skalbank eller skalskikt från Småland.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Dvs hela delen nedaför Torgbacken är gammal sjöbotten. Vidare består det västra krönet på Kaninbacken av en stor samling knytnävstora stenar som är bildade av inlandsisen och senare gamla havsnivåer.

Jonny sa...

Mycket intressant. Såg en karta en gång som, om jag inte minns fel, visade att strandlinjen en gång gick bortåt Habbestorp och Kevershäll.

Eje Wadebro sa...

Mer än så Jonny. Jag håller på sedan en längre tid att studera strandförskjutningen efter landisen tillbakagång för 14000 år sedan. Tidigare stod det i kommunens hemsida 8000 år sedan, som jag tror har tagit från sockenboken, vilket var kunskapen på 50-talet. Egentligen har högsta kustlinjen stått ca 90 m över nuvarande vattenyta och till och med över Keveshäll och den finns som strandvall på höjden där Ruda fotbollsplan finns.Efterhand som vattnet dragit sig tillbaka vid olika Östersjöstastadier har olika strandvalla bildats som Ancylus- och Littorinavallar lite varstans i kommunen. En intressant nivå är 6 metersnivån vid Kronobäcks industriområde där gammal strandlinje fanns och också en fornkultur. Sedan har sjön gått upp vid Habbestorp, Gelebo och Ålems kaby där det finns fornminnen från sten- och järnåldern. Mera om detta vid annat tillfälle.