15 november 2010

Centerpartiets nya lag - en förstärkning som leder fram till spekulationer om Rolands efterträdare

Tre nämnder det stormat kring
Att Centerpartiet skulle göra vissa skiften i nämnderna har ju varit uppenbart länge. Särskilt är det tre nämnder som det stormat kring de senaste åren – Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden och Kulturnämnden. Alla får nu nya ordföranden från Centerpartiet. Och vi behöver nog inte fundera så mycket på vem som dragit i trådarna.

Tre förstärkningar
Men för en gångs skull finns det anledning att berömma Centerpartiet. De nya namnen innebär överlag rejäla förstärkningar. Återstår att se om de lever upp till förväntningarna. Deras frihet är förstås begränsad och partikulturen är full av lojalitetsband av olika slag.

I Socialnämnden kliver den rutinerade Birgitta Pettersson av och ersätts av Emma Magnusson (lärare, 36), som trots sin relativa ringa ålder har viss rutin. Ett utmärkt val. Socialnämnden har de senaste åren fått ett rykte av att mörka och att hålla socialcheferna om ryggen istället för att granska dom. Här får Emma förhoppningsvis ett mandat att förnya och öppna upp. Då kan det passa bra med en som är lite yngre. Å andra sidan kräver det nog en del hårda nypor för att hantera socialchefer som är vana att styra som de själva vill, och det är bara att hoppas att Emma inte är för snäll och smidig.

I Barn- och utbildningsnämnden har Patric Vadman valt att sluta som ordförande. Det är inte mycket att säga om. Jag har alltid uppfattat Patric som trevlig men kanske inte rätt person att politiskt ta itu med skolans problem. Det krävs en förnyelse. Efter att dessutom ha retat upp en hel lärarkår i våras, så var det inte att vänta annat. Patric ersätts av Jacqueline Bonneau (politisk sekreterare för Centerpartiet Skåne, 42). Även här bör det bli ett lyft för nämnden. Men här väntar också en svår uppgift.

I Kulturnämnden ersätts Katarina Johansson av Magnus Gustafsson (fastighetsförvaltare, 58). Här tror jag framför allt att vi kan förvänta oss en ny smidighet. Magnus är helt enkelt en trevlig person och det skall inte underskattas just i denna nämnd.

Roland Åkessons ersättare blir en kvinna - men vem?
De nya tillsättningarna aktualiserar förstås frågan om Roland Åkessons efterträdare som kommunalrådskandidat. Vi är väl många som tror att han måste släppa fram någon under de närmaste fyra åren. Länge har det snackats om Ann Petersson som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot av Kommunstyrelsens arbetsutskott. Men jag är inte helt säker. Ann känns som en betydligt tuffare politiker än Roland Åkesson, och frågan är om man vågar släppa fram någon som gör ett mer polemiskt intryck. Skulle hon lyckas behålla de sossar som Roland har lyckats vinna över? Just nu känns det som om det är Emma Magnusson som är partiets stigande stjärna lokalt – en brobyggare som kanske skulle ha en viss chans att behålla mittensossarna. Man kan väl säga så här – klarar hon av att få ordning på Socialförvaltningen under fyra år, så klarar hon att vara kommunalråd. Vi får väl se hur det blir. Det vi kan konstatera är att det efter Roland Åkesson kommer tre damer - Ann, Emma och Jacqueline. Det kan ju bli en stark tretvinnad tråd...eller så kan det bli problem. För inte kan väl tjejer leka tre?

Läs även dagens artikel i Barometern/OT.

6 kommentarer:

Eje sa...

De nya föreslagna nämndordförandena i all ära så kommer Åkesson styra med hårda nypor liksom tidigare. Sedan kan bara hoppas det blir mentalt lyft för de berörda nämnderna. Vi kan också hoppas att nämnderna kan arbeta mer öppet och för det allmänna bästa istället för tidigare sopa problemen under mattan. Vi behöver i kommunen en mera öppen debatt och en ny frågepanel så vi får en dialog istället för envägskommunikation. Vi sett i olika sammanhang hur förslag från andra partier har stoppats som tex vårt genomarbetade förslag att utveckla besöksnäringarna i kommunen. Detta kommer knappast att förändras.

Jonny sa...

Nej, något är ju i grunden sjukt. Återstår att se om de nya ordförandena bara är en del av den allmänna centerpolitiska kulturen, eller om de står för en viss förnyelse och öppenhet.

Max Torstensson sa...

Jag tror på Rolands uppställning. Det är riktigt duktiga tjejer! Men dock tror jag inte Emma är rätt person som kommunalråd!
det jag undrar var alla unga är i Centern. Vi Moderater har två st och vi är nästan tre gånger mindre parti i medlemmar-antal?

Anonym sa...

För att bli nämndorförande krävs att man har "vissa egenskaper" annars får man inte den chansen, så räkna inte med några större förändringar.
Vidare kan man väl bara hoppas att det är Ann som en dag tar över.
Då får sossarna en straffspark, som borde vara omöjlig att bränna.

Anonym sa...

Det blir som i Svinarp det blir tjejerna som får hålla efter och röja upp efter starke man. Hur går det t.ex. med industriområdet och Rolandshovsbadet vid munken. Det bidde bara en tumme.

Jonny sa...

Max: Noterar att du fanns med på Moderateras kommunala lista inför valet. Ja, du och Dick innebär ju en viss föryngring av partiet lokalt. I politikens värld menar jag att man ändå är ganska ung om man är mellan 30 och 40 och blir nämndordförande.