7 november 2010

När man rev garvargården, rev man kanske även det gamla tullhuset från 1700-talets början


På 1960-talet inföll en stor rivningsvåg i Mönsterås då flera unika gamla hus jämnades med marken. Kommunen valde själv att kalla det sanering. Ett av de hus som revs var den fantastiskt vackra Garvaregården på Storgatan. Året var 1964.


Den 1 september 1964 var det dags för grävskoporna att göra sitt.

















Ännu en bild från rivningen.




















Gamla handlingar visar att gården 1852 beboddes av garvare Bergström och kopparslagare Ekwall. Gården förblev sedan en garvaregård under flera årtionden. Någon gång, sannolikt vid 1800-talets slut byggde man ut huset något åt norr. I huset föddes även Felix Hamrin, riksdagsledamot och faktiskt även statsminister en kortare period.

Kanske trodde kommunen att man ”bara” rev en gammal garvaregård från 1800-talet. Mycket tyder emellertid på att man i själva verket rev ett av Mönsterås äldsta hus, kanske rent av det äldsta.

Tittar man på gamla kartor så ser man att huset (bortsett från den tillbyggda norra delen) har stått på exakt samma plats så långt tillbaka vi har kartor för Mönsterås köping, dvs från 1726. Jag kan inte hitta någonting som tyder på att man har rivit ett gammalt hus och byggt ett nytt på samma plats. Vad användes då huset till innan det blev garvaregård? Jo, det var Mönsterås köpings södra tullstuga. Där gick köpingens södra gräns i äldre tider och här fick man förtulla det man ville föra in i köpingen om man kom landsvägen söderifrån. När grävskoporna anlände 1964 var det sannolikt det gamla tullhuset från 1700-talets början som jämnades med marken. Man hade säkert renoverat och byggt om vid flera tillfällen, men det skulle inte förvåna mig om grundstockarna var samma som i det gamla tullhuset.


Redan på kartan 1726 kan man se huset, då tullhus vid köpingens södra gräns (tomt 37).


På kartan från 1765 ser vi också huset på tomt 37.


Kartan 1852 visar huset på samma plats.


Kartan från 1883 visar huset i samma läge.


1917 har man byggt ut huset något norrut så att det går nästan vägg i vägg med gavelhuset.


Mellan garvaregården och "Fruktan" stod två gamla gavelhus som revs strax efter garvaregården. Även dessa var mycket gamla.


Där garvaregården och gavelhusen hade stått byggdes 1969 det här affärshuset.

Inga kommentarer: