10 november 2010

Ny bok om Stig Ekström som skapade Apoteksmuseet i Mönsterås


Igår tipsade jag om en ny bok om Carl Boberg. Idag presenterar jag en alldeles ny bok om Stig Ekström - apotekaren som bland annat skapade apoteksmuseet i Mönsterås.

Stig Ekström och apoteksmuseet
Vid Stranda Hembygdsförenings gård i Elgerum återfinns ett av Sveriges finaste apoteksmuseum som länge var unikt i sitt slag. Mannen bakom museet, invigt 1968, var apotekare Stig Ekström (1915-2010) som drev apotek i Mönsterås 1959-1968.

Stig fortsatte hela sitt liv att förmedla sina stora kunskaper i apoteks- och medicinhistoria, exempelvis i Uppsala där han var drivande i att bygga upp Medicinhistoriska museet.

Ny bok
I dagarna har det utkommit en ny bok – ”Bland medikamenter och decimalvågar – om apotekens historia och Stig Ekströms kärlek till yrket”, skriven av Leif Åberg och utgiven av Medicinhistoriska museet i Uppsala. Den mycket trevliga och rikt illustrerade boken behandlar även Stigs år i Mönsterås och rekommenderas å det bästa. Som kuriosa kan nämnas att även undertecknad via Stranda Hembygdsförening hjälpt till på ett litet hörn.


Stig Ekström i apoteksmuseet i Mönsterås.

Inga kommentarer: