3 november 2010

Veckans Mönsteråsmysterium - vem äger huset?

Ute på Oknebäcks industriområde ligger det här huset som inte ser bebott eller särskilt vårdat ut. Fönster är krossade och det mesta ser ut att vara i akut behov av renovering. En gissning från min sida får bli att kommunen fick huset på köpet när man en gång köpte in marken för industriexploatering. Men inte kan väl kommunen äga ett hus som man låter förfalla på detta sätt?






På den här ekonomikartan från 1943 ser man en liten gård på den aktuella platsen (markerad av mig med röd pil). Förmodligen tillkom gården i samband med Laga skiftet omkring 1853-1860.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Huset ägdes en gång i tiden av Anna Hultqvist. Då på sjuttio och åttiotalet var huset fint, och runt omkring fanns i princip bara gröna ängar. Sedan byggdes det en hel del och blev väl mera av ett industriområde. Vad som hände familjen Hultqvist är historia. Tiden från då, bär jag med mej av ljusa och glada minnen. Sommarbarn från stan som jag vá.

Jonny sa...

Intressant och roligt. Idag är det industrilokaler runtomkring. Tror inte någon privatperson äger huset idag, då det liger en del industriskrot på tomten.

Anonym sa...

Ett ryckte som jag har hört för en tid sedan (ca 2 år) är att "Byggvaruhuset" var/är ägare till huset.