3 november 2010

25 år - många framgångar och 7 misslyckanden

Vad kommer att skrivas?
Vad kommer att skrivas när Roland Åkesson-epoken en dag skall summeras i Mönsterås? För någon gång måste han ju kliva av. Givetvis kan man lyfta fram framgångsrika satsningar och sunda finanser som bör säkra kommunens viktigaste åtaganden för en tid framöver. Man kan lyfta fram viktiga enskildheter som nya sporthallar, simhall, gymnasieskola, upprustning av äldreboenden, uppsnyggning av hamnområdet, nöjda företagare, positiv inställning till utbyggnad av Mönsterås bruk, våtmarksprojekt mm. Allt det där positiva kan vi ju vid det här laget. Men kan man med all respekt för Åkessons insatser lyfta fram något annat? Segrarna behöver ju inte alltid skriva historien.

Mästare på att förmedla en positiv bild
Jo, då. Jag skulle vilja påstå att Roland Åkesson har varit en mästare på att förmedla den positiva bilden av Mönsterås, oavsett de problem som har funnits inom olika verksamheter. ”Mönsterås - den välskötta kommunen” är ett mantra som har upprepats så ofta att alla tar det för givet. De senaste åren har dock fasaden spruckit allt mer och även journalister har börjat skriva mer öppet om de problem som finns.

7 allvarliga misslyckanden
Jag skulle vilja lyfta fram sju på lång sikt allvarliga misslyckanden i Mönsterås kommun som Centerpartiet och Roland Åkesson är ansvariga eller delansvariga för.

1. Omvandlingen av Oknö
Centerpartiet och Roland Åkesson har gått i spetsen för utförsäljningen och omvandlingen av Oknö. Det handlar om camping och stugor, men också om en allmän privatisering av ön - en omvandling från fritidsparadis till privat villaområde (vilket vi kunde läsa om i Barometern/OT så sent som idag och som jag själv har tagit upp några gånger). Det innefattar också ett allt mindre kommunalt ansvarstagande för stränderna. Man kan säga att kommunen i sin iver att locka hit rika permanentboende skattebetalare, har offrat öns unika karaktär och turistpotential.

2. Fliseryd
Trots att Centerpartiet står för decentralisering och säger att hela landet skall leva, så har man under sina 25 år vid makten satsat det mesta krutet på Mönsterås tätort, även om Fliseryd faktiskt har fått något. Man har likväl totalt misslyckats med att integrera Fliseryd och ta itu med det gamla utanförskap som man har känt ända sedan kommunsammanslagningen 1974, läs här. Fliseryd är den enda kommundelen som uppvisar en långsiktig befolkningsminskning (se här). Vissa byar av Fliseryd vill till och med bryta sig ur Mönsterås kommun och istället tillhöra Oskarshamn.

3. Ingen kultur för nyföretagande
Att de befintliga företagarna är nöjda med kommunen vet vi redan, och det är ju bra. Vad inte så många vet är att Mönsterås är bland de sämsta kommunerna när det kommer till nyföretagande som genererar nya jobb och skatteintäkter. Mönsterås har en låg andel nystartade företag per 1000 invånare – 5,4 mot riksgenomsnittets 9,3. Högsby är bättre än Mönsterås med 6,2. Siffrorna avser 2008, men en titt bakåt visar att Högsby har varit bättre än Mönsterås de flesta år. (Källa: Ekonomifakta) Här har man haft 25 år på sig att göra stödinsatser som kan initiera en innovativ företagarkultur. Kanske har man försökt, men än har det inte gett tillräckligt resultat. Mönsterås är alldeles för beroende av Mönsterås Bruk. Under denna punkt får vi väl också inkludera den tokiga satsningen på en industripark mitt i ett känsligt fornminnesområde vid Kronobäck. Hade man istället lagt den i närheten av Mönsterås Bruk så hade man skonat fornminnesmiljön och samtidigt kunnat skapa ett nytt kreativt företagarcentrum i närheten av redan befintlig industri. Det hade kunnat bli riktigt bra på sikt.

4. Försummad skola
En kommun bygger framför allt sin framtid genom att satsa på bra skolor. En bra skola får barnen att må bra. Positiva erfarenheter från skolan ökar chanserna att barnen bor kvar när de blir vuxna. Ryktet om en bra skola lockar hit barnfamiljer. Därför är de senaste årens turbulens kring Mönsteråsskolorna så tragiska. Mönsterås Kommun har trots en välskött ekonomi med stora överskott inte lyckats förmedla de resurser eller den specialkompetens som behövs i skolans värld.

5. Tystnadens politiska kultur
När Centerpartiet kom till makten 1985 så bidrog man till att förnya den politiska kulturen i Mönsterås efter årtionden av Socialdemokratisk maktfullkomlighet. Men någonstans på vägen har det gått snett. Kanske var det en alltför idog strävan att förmedla den perfekta bilden av kommunen som ledde till att Mönsterås idag präglas av tystnadens kultur och mörkläggning, istället för en öppen politisk kultur där olika åsikter och perspektiv skapar en näringsrik jordmån för utveckling.

6. Kulturpolitiken
En oförmåga att se den skattefinansierade kulturen som en kommunal tillgång för välbefinnande, demokrati och kommunal attraktionskraft. Redan på 1980-talet stod det klart att nuvarande biblioteket var för litet och helt oacceptabelt ur arbetsmiljösynpunkt. Låt vara att det var mysigt. År efter år framförde man önskemål om ett nytt bibliotek. Läser man tidningarna från 1990-talet så kan man se att Roland Åkesson varje år säger nej till ett nytt bibliotek. För några år sedan började en omsvängning, då Roland till slut uttalade sig positivt för en utbyggnad av nuvarande gamla tingshus. Redan innan utredningen och förhandlingarna hade påbörjats band Roland alltså upp sig vid en utbyggnad av det kulturmärkta gamla tingshuset. Men här fick Roland faktiskt ge med sig. Biblioteket blir helt nytt bredvid gamla Centralskolan. Det tog 25 år. Det nya biblioteket kan inte Roland ta åt sig äran för.

7. Att låta nämnderna själva stå för de tuffa besluten
1997 annonserade Roland Åkesson en tuff besparing inom vård och omsorg, vilket skulle ha inneburit en personalnedskärning på bortåt 20 tjänster. Protestlistor skrevs och Åkesson buades ut när listorna överlämnades. Så småningom backade Roland. Men Socialnämnden fick ändå i uppdrag att hålla en viss budget, så jag tror man fick skära bort 12 tjänster ändå till slut. Detta var Rolands första stora motgång som han tog sig ur genom att backa, varpå nämnden ändå tvingas genomföra nästan samma sak utifrån ett mer allmänt direktiv.

2 kommentarer:

Eje sa...

Man kan i stort sammanfatta RÅ-perioden som mästare att ge en positiv bild. Men tittar man på vad som har åstadskommits, kanske det viktigaste ny företagsamhet så är vi sämst i landet och det är utan tvekan ett ledarproblem. Sedan kan nämnas alla andra saker som har skett i samförstånd med andra partier och med ideer från andra håll inte minst andra partiers motioner.
På en fråga från en journalist från Dagens Arena kunde jag med lång erfarenhet av kommunen inte svara på frågan vad Åkesson åstadkommit under 25-år.
Just nu tittar jag på hur några kommunanställda har blivit illa behandlade och som inte är partitrogna C-partiet. Och där förvånas man över hur följsamma ledande förvaltningspersonal är att straffa ut dessa personerna. Vilket säger en del om organisationsklimatet som är unikt för Mönsterås kommun.

Jonny sa...

Ja, du kan ju kommunen. Jag försökte hitta en del positiva saker för att ge en rättvis bild. Men visst...mycket av det är ju en del av vanlig kommunal förvaltning och ibland även andras idéer.