Sjöröveri 1365
År 1365 överfölls ett Hansaskepp av sjörövare mellan "Munsterszund" och "Calmerszund". Den drabbade var borgaren Ditlev Utdrank och hans skepp från Lübeck. Angriparna, som angavs vara folk från "Novum Castrum" (det nya slottet), fråntog honom både skepp och gods, men genom några människors bön återlämnade de godset men behöll skeppet. Skeppet använde de sedan för att angripa ett annat skepp från Reval, men där lyckades besättningen värja sig genom att hugga av två ankare och en ankarkabel som de behöll. Ditlev Utdrank begärde sedan att få tillbaka ankare och kabel.
Sjöröveri var inget ovanligt
Sjöröveri var i och för sig ingen ovanlig sysselsättning i medeltidens Östersjön. Det förekom både klassisk piratverksamhet och "lagligt" sjöröveri. I det senare fallet hade man fått ett sk kaparbrev med tillåtelse att kapa fiendens skepp under krig. Det var inte heller ovanligt att höga herrar skaffade sig förmögenheter genom sjöröveri. Ett exempel är stormannen Ivar Axelsson Tott som under några år på 1400-talet använde sig av Borgholms slott som utgångspunkt för sitt sjöröveri.
Vem låg bakom?
Frågan är vem som låg bakom just det här nämnda sjöröveriet. Sverige var vid denna tid instabilt. Upproret mot Kung Magnus Eriksson och de stridigheter som fortsatte ännu 1365 kan ha skapat en kaotisk situation som gynnade sjöröveri. Kan man rent av tänka sig att Magnus Eriksson hade sanktionerat sjöröveri mot Hansans skepp? Hansan stod ju nye kungen Albrekt av Mecklenburg nära.
Sjörövarna anges ha varit folk från "Novum Castrum", dvs det nya slottet. Men vad menas? Var det bara namnet på det angripande skeppet? Eller avsågs Borgholms eller Kalmar slott? De var förvisso inte helt nya, men kanske hade de byggts ut på ett sätt som gjorde att de framstod som nya. Men det förefaller ändå ologiskt. På Borgholm satt just Hansan åren omkring 1365. De anföll knappast sina egna. Och på Kalmar bör den tyskvänlige Albrektvännen Bo Jonsson Grip eller hans undersåtar ha suttit. Därför förefaller det inte logiskt med sjöröveri från Kalmar heller. Sannolikheten för att han åsyftade en nybyggd liten borg mellan Mönsterås och Kalmar är nog ganska liten, även om man skulle kunna tänka sig platser som Björnö (ett par mil norr om Kalmar) eller Strömsrum.*
Eftersom det bör ha varit den drabbade Ditlev Utdrank som berättade historien, så infinner sig onekligen lätt en misstanke att han själv lät utöka sina handelsintäkter med lite sjöröveri. Kanske lät han själv anfalla skeppet från Reval, och när de lyckades kapa av hans ankare och kabel, så måste han försöka rädda sitt eget skinn varpå han hittade på historien om sjörövarna som tog hans skepp, men lämnade tillbaka godset (det senare verkar förövrigt högst osannolikt och liknar mest en dålig efterhandskonstruktion).
Notera också beteckningen "Munsterszund" (även omnämnt 1372). Med all sannolikhet avses norra delen av nuvarande Kalmar sund.
Läs den medeltida handlingen i sin helhet på Riksarkivets sida.
*Tillägg 6/12
Enligt historikern Roger Axelsson är Stegeholm vid Västervik det enda nya slottet vid denna tid. Det är visserligen inte helt färdigt 1370, men sannolikt höll man på med det 1365. Eventuellt kan det vara Stegeholm som avses.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Spännande! Hemma finns muntliga traditioner om sjöröveri, hur mina förfäder (?), i alla fall dåtidens vållöbor, lurade fartyg på grund på södra sidan av ön med hjälp av vårdkasas.
Det skulle vara intressant att veta var den nya borgen låg med tanke på att sjöröveriet inträffade i vår del av Kalmarsund.
Eftersom det var Hansans fartyg som var mest värdefulla under denna tiden så kan det tänkas att även sjörövare från Tyskland även ärjade här. Under samma tid var de mest kända sjörövarna Vitaliebröderna som utgick från Tyskland men härjade i hela Östersjön och fick antagligen information hemma om de mest värdefulla fartygen.
Det som ligger närmast oss är annars adelsmannen och sjörövaren från Strömserum Gustav Adolf Skytte och hans kompis Gustav Drake på 1660-talet. Ofta slutade det hela med hängning eller något annat dödsstraff för sjörövarna.
Irene: Ja, Vållös geografiska läge var ju perfekt för lite sjöröveri. Och om vi går fram till 1600-talet så hade väl självaste Strömsrumsspiraten ägor på Vållö.
Eje: Stegeholm i Västervik är det senaste förslaget.
Gustaf Drake hade ägor på Vållö.
Jag lägger märke till att du skriver mellan Kalmar och mönstersund måste det inte vara norr om Kalmar men söder om Oskarshamn då? Enda på den sträckan som vi vet om idag är väl Strömsrum?
Jo, sjöröveriet hände säkert där. Men fartyget kan ändå ha kommit en bit norrifrån, exempelvis från Stegeholm uppåt Västervik. Någon slags nybyggnation vid Strömsrum for även genom mitt huvud, liksom Björnö ( ej Björnö vid Mönsterås)ett par mil norr om Kalmar.
Skicka en kommentar