29 december 2010

Vånda inför bokutgivning

Boken är färdig - det kostar
Så var då min nya bok om Mönsterås historia i princip färdig. Artiklarna är valda, finslipade och korrekturlästa. Nu kommer det svåraste – att ge ut boken.

Det krävs ett startkapital på ca 15 000-30 000 kr för att ge ut en bok som denna. 15 000 om jag väljer gråskala. Det dubbla om jag väljer fyrfärgstryck. Exemplet avser 100 ex.

Tre alternativ
Eftersom jag inte är privatförmögen så står valet mellan tre alternativ:

1. Försöka investera i en färgskrivare och därefter skriva ut och binda boken själv. Känns inte så lockande. Dels har jag inte råd med en färgskrivare. Dels vet jag inte hur man binder in böcker, varför slutresultatet sannolikt skulle bli amatörmässigt. Det skulle dessutom ta väldigt lång tid att binda in varje bok själv för hand.

2. Låta trycka boken i ett visst antal ex på ett ”Print-on-demand”-förlag och sedan hoppas att man säljer hela upplagan. Problemet är att förlagen vill sälja boken via sina internetbokhandlar, och den metoden lär inte vara optimal när det gäller en lokalhistorisk bok. Den säljer man ju lokalt. Alternativet är då att köpa in hela upplagan själv och sedan sälja privat, vilket då kräver en hyfsat stor klumpsumma i början, som man sedan i bästa fall får igen om man lyckas sälja bokuslingen. Ett av förlagen tar inte ut en startkostnad, men om de inte sålt alla ex av boken inom tre månader via sin nätbokhandel så måste man köpa in hela upplagan själv, och har man då inga pengar så är det ju kört. Fördelen här är ändå att man får hjälp med ISBN-nummer och pliktex till KB odyl.

3. Ge ut den på eget förlag och betala för tryckningen. Kräver stort startkapital.
Det enda realistiska alternativet är nog nr 2.

Möjligtvis skulle man kunna försöka få företag att sponsra tryckningen mot att de får en annons i bokens slut. Ett annat alternativ är att försöka ta upp förhandsbeställningar, så att man vet att man får igen de pengar man satsar på tryckningen. Möjligtvis kan man försöka hitta en kompanjon som står för startpengarna och som sedan får igen pengarna vid försäljning plus del av eventuell vinst. Det lär också finnas fonder där man kan söka pengar för bokutgivning, men sannolikheten att lyckas där betraktar jag som minimal. Får väl våndas lite till innan jag bestämmer mig. Men ut skall boken.

OBS: Boken är ett fritidsprojekt.

13 kommentarer:

Eje sa...

Vad intressant med en bok om Mönsterås. Senast antar jag sockenboken var för ca 50 år sedan och nya perspektiv finns. Som en oberoende författare så är sponsring av boken inget aktuellt alternativ, kanske. Annars vore både bank, kommun och andra intresserade att bidra. Ett alternativ skulle kunna vara förtidsteckning men problemet är hur många som är beredda att teckna.
En kort beskrivning av innehållet vore bra.

Anonym sa...

Vad har du tänkt dig för prisnivå på boken?

Jonny sa...

Eftersom jag inte är ute efter att tjäna pengar så blir det ett pris som täcker kostnaderna. Skulle tro det hamnar på ca 200 kr för ca 200-250 sidor.

Eje: Jo, men eventuella sponsorer påverkar ju inte det som är skrivet. De kommer ju in när allt redan är färdigt. Eftersom boken huvudsakligen består av artiklar redan publicerade på bloggen så har den kanske inget större nyhetsvärde för bloggens läsare, men den historieintresserade allmänheten är ju större än så. Tänkte väl trycka den i 100 eller 200 ex. Borde funka.

Anonym sa...

Hej
Jätte intressant,jag skulle kunna tänka mej att sponsra om behovet finns.
Finns nog flera företag som skulle vilja hjälpa till.
//Thommy Johansson

Anonym sa...

Vad är det för fel att tjäna pengar!? Om du, vilket jag tror har gjort ett bra jobb, som är av intresse för andra människor så ska du väl ha betalt för ditt arbete? Jag är med på att sponsra som Thommy ovan.

Norea sa...

Ett tips!

http://www.vulkan.se/
http://www.vulkanmedia.se/vad-kostar-det-att-gora-en-bok
Du laddar du upp boken och trycker ut ett eget ex, det krävs inga minimiupplagor, sedan får alla som vill köpa ett exemplar, betala för boken när det trycks.

Här finns en liknande sida
http://www.blurb.com/
och det finns säkert fler...

Jag har läst en del böcker och bloggar som tryckts därifrån och detta är ingen dold reklam på något sätt.
Ville bara tipsa dig, då jag tror det är det billigaste sättet att få till en bok på.

Peppe sa...

Mycket intressant.Vänd dig till företagen i bygden.Det finns säkert
de som ställer upp och sponsrar.
Jag bokar redan ett ex.Lycka till.

Unknown sa...

Jag minns en liknande situation när jag för c:a 15 år sedan, under studietiden, spelade i en studentorkester. Vi hade råd med ett fåtal timmar i studio för att spela in en skiva, men sedan var pengarna slut när CD-skivor skulle tillverkas. Vi lyckades då sälja en stor mängd skivor redan på förhand, innan de ens existerade! Har för mig att det var en professor på skolan som ställde upp med institutionens pengar... (Detta var i Finland och kanske är det lättare att göra såna saker där?)

Men varför inte försöka? Jag köper gärna ett par ex. av din bok innan den är tryckt. Även om jag läser bloggen så vill jag gärna ha boken också. Några extra böcker är alltid bra att ha för att kunna ge bort i present. Är vi bara tillräckligt många som kan tänka sig att göra så, så kanske det kan fungera...

Jonny sa...

Det är inte fel att tjäna pengar, men om jag ska lägga på en vinst på slutpriset riskerar boken att bli för dyr. Men en tia per bok kanske man kan ta som vinst. Jag ska nog skicka ut brev till kommunens företagare om några dagar. Är förstås tacksam för alla som vill sponsra.

Anonym sa...

Kontakta Rotary eller något annat nätverk. Om vi är ett par stycken här redan som kan tänka sig att ställa upp med sponsring kan det väl inte vara så svårt att skramla ihop 30000 av nätverkande företagare. Tycker för övrigt att en tia per bok i "lön" till dig låter lite lite. Fast jag kan förvisso inget om bokutgiveri.

Anonym sa...

Jag är också intresserad av boken, men kanske hellre som e-bok än tryckt.

Ett alternativ för dig skulle vara att ge ut den som e-bok och se om det genererar några pengar till tryckning av boken.

Du skulle också kunna dra in pengar via chipin.com, som är en nättjänst där folk betalar in sponsorpengar för boken, eller kanske kickstarter.com som funkar på ett liknande sätt. Har inte själv använt dessa tjänster ännu men det kan vara värt för dig att kolla upp.

/Andreas

Jonny sa...

Tack för alla tips och förslag. Jag väljer väg inom någon vecka. Beklagar att vissa kommentarer inte kom fram förrän idag, men nu är de publicerade.

Anonym sa...

Snubblade över denna sidan häromdagen http://minbok.nu/
kanske kan vara av intresse. Är också intresserad av att köpa ett par exemplar!