31 januari 2011

Sämst i landet på nyföretagande

Mönsteråsbloggen har vid flera tillfällen tagit upp problemet med den låga nivån för nyföretagande i Mönsterås Kommun. Kommunen bygger i stort sitt välstånd på gamla meriter från industrisamhällets epok, på den grund som lades under 1950- och 1960-talet. Ändå fortsätter kommunen att upprepa sitt mantra om Länets bästa företagarklimat. Ja, så gjorde man så sent som för tre dagar sedan på Kommunens hemsida.

Men så idag kom den där rapporten som bekräftar det jag har skrivit. Mönsterås Kommun hamnar i bottenträsket vad gäller nyföretagande - på plats 279 av 290 kommuner i hela landet. (Enligt Barometern/OT).

Frågan som kommunledningen bör ställa sig är förstås om man kan göra något för att få en förändring till stånd? Är man låst i gamla tankebanor? Kan man bryta upp bruksmentaliteten? Hur ser det ut när kommunen anställer? Är man rädd för kompetens? Min erfarenhet är att kommunen oftast inte anställer människor med hög utbildning som kan bidra med nya rön. Hellre väljer man en lågutbildad med lång erfarenhet som är smidig och anpasslig. Hur hänger det ihop med nyföretagandet? Jo, det säger ändå något om hur man ser på förnyelse och förändring i kommunen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Ja vad ska man säga?
Kommunen lever på att dom har bäst företagsklimat i länet.
Mer att läsa på:
www.svensktnaringsliv.se
Nu jämnför du Jonny med landet,så skevheten förslår.
Men jag håller med dej,kommunalrådet säger att dom ska fortsätta förbättra kontakterna med kommunens företag.
Efter 8-9år som egen i service branschen så vet inte rådet alls vem jag är,ännu mindre har dom försökt ta kontakt med oss för att se vad vi har att erbjuda.
Nu har vi klarat oss rätt bra utan kommunens skyddande vingar,men andra kanske behöver lite vind.
//Thommy Johansson

Jonny sa...

Ja, man ska ju inte jämföra med storstäderna när det gäller nyföretagande. Men ligger man på plats 279 så ligger man ju dåligt till även i förhållande till jämförbara kommuner.

Eje sa...

Det finns uppenbarligen något stort fel när företagsklimatet är bra enligt undersökningen men nyföretagandet ligger i den totala botten. Här finns ett systemfel som Roland inte vill höra talas om. När jag pekade på detta i kommunfullmäktige så åkallade Roland Gud och sa att bevara oss för Wadebro. Så här har det varit i många år och centerledningen har inte tänkt sig något nytt eller vidgat vyerna med Mönsterås förutsättnngar. Något som jag tagit upp tidigare. Bland annat mitt förslag att skapa samverkan mellan besöksnäringarna med dels ny teknik. Motivet för avslaget var sällsynt korkat. Var hamnar vi med ett sådant skärmat tänkande.