19 februari 2011

Hyckleriet kring pengar

Storvinsten
Om man nu inte har ärvt en förmögenhet eller lyckats jobba sig rik, så kan man ju alltid försöka kamma hem storvinsten. Det torde vara min enda chans för att kunna genomföra vissa drömmar.

Hyckleriet kring pengar
Hyckleriet kring pengar är enormt. Ofta hör man människor med mycket pengar som hävdar att pengarna inte gör dem lyckliga och att de egentligen inte betyder särskilt mycket. Skitsnack! Ge bort pengarna då.

Obegripligt hur storvinnare kan bli olyckliga
Samma tema går ibland igen i tidningarna. Det är inte pengarna som gör dig lycklig, utan de sociala relationerna, påstås det. De som hävdar detta är i regel välavlönade förståsigpåare som inte behöver bekymra sig för hur maten skall komma på bordet eller hyran betalas. Och så har vi förstås en och annan katastrofhistoria om storvinnare som blivit djupt olyckliga av alla sina nyförvärvade pengar. Helt obegripligt, även om det kan finnas existentiella spörsmål och djupgående psykologiska strukturer som pengarna förstås inte råder bot på.

Storvinsten förändrade inte mycket
En svensk vetenskaplig undersökning från 2006 visar att storvinster inte förändrade särskilt mycket i människors liv. Undersökningen slog dock hål på myten att människor blir olyckliga och egocentriska av mycket pengar. De flesta fortsatte leva ungefär som vanligt; betalade av skulder, kanske skaffade ett nytt hus och en ny bil, några gick ner i arbetstid, men det handlade inte om några extremt dramatiska förändringar.

Pengar skulle möjliggöra förändringar
Jag är förvånad. Om jag vann mycket pengar så skulle de garanterat användas och förändra livet. Pengarna är förvisso helt oväsentliga inför evigheten, och jag kan förnöjsamt leva utan miljonerna, men flera nu ogenomförbara projekt skulle plötsligt kunna bli verklighet, vilket säkert skulle öka graden av tillfredsställelse. Pengar är tyvärr ett nödvändigt medel för att nå vissa mål i en kapitalistisk tidsålder.

Så här skulle jag använda storvinsten
Ett liv i lyx intresserar mig föga. Men jag är ganska svag för unika hus och arkitektur och skulle nog unna mig och familjen ett hus med tydlig historisk prägel. En del av pengarna skulle skänkas eller investeras i humana projekt (barnhem, fattiga barn etc). En del skulle säkra min dotters ekonomiska framtid.

Några konsekvenser för min del kvarstår. För det första skulle jag bli fri och oberoende av arbetsgivare, arbetsförmedling, försäkringskassa eller vad det nu kan vara. Den friheten skulle jag värdera oerhört mycket. Ja, jag kan inte med ord beskriva vilken LYCKA det skulle medföra. För det andra skulle ett antal projekt kunna genomföras. Jag skulle starta ett antikvariat utan att behöva tänka på vinsten. Jag skulle starta ett bokförlag, förmodligen med inkluderat tryckeri. Kanske skulle jag också dra igång mer vinstgenererande företag som sedan andra mer lämpade kan ta över. Visst vore det roligt att skapa arbetstillfällen i Mönsterås.

Det är alltså för mig helt obegripligt hur vissa kan påstå att mycket pengar inte betyder något eller att det inte ändrar livet särskilt mycket. Jag känner mig väl förberedd för en storvinst. Den är varmt välkommen!

Inga kommentarer: