20 februari 2011

I vägen för vägen


Det här huset låg en gång i vägen när man skulle dra om Åsevadsgatan. Huset låg strax efter krönet i backen ner mot Konsum, ja mitt i Åsevadsgatan kan man säga. Längst till vänster skymtar ett hus som man sedermera flyttade till hembygdparken. Längst till höger ser man en del av det hus jag visade häromdagen - det som låg norr om Pizzeria Rhodos. I bakgrunden skymtar ett hus som låg ungefär där parkeringen mitt emot Apoteket idag ligger.

2 kommentarer:

Eje sa...

När jag ritade backen från Repslagergatan och till Åsevadsgatan var beteckningen Rydvalls backe. Frågan är vad som kom att backen kallades så. Repslagaregatan kan vara så att det fanns ett repslageri här backens längd kan vara en fördel. Men Jonny du kan väl kolla det här med repslageriet som hörde till dåtidens skeppsverksamhet.

Jonny sa...

Så det var alltså du som fick i uppdrag att rita den nya vägen. Intressant. Den nya vägen var kanske inte så svår att motivera. Däremot var väl rivningarna av de andra husen vid dagens parkering knappast motiverade av vägen, så där fanns det väl andra skäl. Rydvalls backe måste ha kommit av huset som låg bakom huset på bilden (osynligt här). Det kallades Rydvalls hus under en period. Repslagaregatan läste jag om för ett tag sedan. Är nästan säker på att det handlade om ett repslageri, men jag återkommer vid tillfälle.