6 februari 2011

Nytt om Mönsteråsboken VI - svar på frågor

Det händer att människor ställer frågor om den bok jag skrivit om Mönsterås historia: På Åsen - En resa genom tidernas Mönsterås. Jag har samlat ihop några som jag nu besvarar:

1. När kommer boken?
Svar: Jag har nu fått det andra digitala provtrycket från förlaget där de trycksättningsfel jag och korrekturläsaren hittade har åtgärdats. Troligen kan jag godkänna trycket denna gång. Samtidigt pågår arbetet med omslaget. Skulle tro att boken kan gå iväg till tryckeriet under veckan som kommer. Så en hyfsad gissning är att boken är färdig inom tre veckor.

2. Varför kommer boken i bara 200 exemplar?
Svar: För mig är det en kostnadsfråga. När upplagan kostar mer än 30 000 kr måste jag ge förlaget en depositionssumma som täcker halva beloppet. 200 ex kostar drygt 50 800 kr. Det betyder att jag fick betala 25 400 kr i förskott. Sponsorpengarna täcker några tusen av detta, men jag fick också ta ett banklån. En ännu större upplaga hade inneburit ett ännu större banklån, vilket jag inte kände mig redo för.

3. Kunde inte Mönsterås Kommun eller stora företag med resurser som Södra ha köpt in några hundra ex och gett bort till anstälda och gäster som kommer på besök? Då hade du kunnat få resurser till en större upplaga.
Svar: Min bok är inte i första hand en presentbok. Det skulle ha kostat mycket mer. Men jag har givetvis informerat Mönsterås Kommun om boken (till 3 adresser), men ingen har ens svarat på mina mejl. Avsaknaden på svar lär inte bero på att kommunens kvarnar mal långsamt, utan på ointresse för kulturfrågor. Jag trodde förstås inte att Kommunen ville köpa in många ex av boken. Däremot trodde jag kanske utifrån min egen barnsliga fascination för historia, att det fanns ett genuint intresse från kommunens sida inför ortens historia och en insikt att historiska kunskaper gynnar bygden. Kanske trodde jag att kommunen i alla fall ville köpa in ett par kommunala exemplar till fikarummet. Men, men...biblioteket har i alla fall beställt två.

Vad så gäller företagen så valde fyra företag av de bortåt 60 som kontaktades att sponsra. Jag kommer vid ett senare tillfälle att presentera dessa givmilda och kulturbefrämjande företag. Däremot kommer jag förstås inte att hänga ut de företag som valde att inte sponsra. Det är deras ensak. Låt mig bara konstatera att det var ytterst många som inte ville stötta denna bokutgivning. Särskilt förvånande finner jag det vara att ett så pass stort och rikt företag som Södra inte ens hörde av sig.

4. Vilket blir bokens omfång?
Svar: Boken blir på 170x240 mm. 190 sidor. 53 kapitel. Färginlaga (även om de flesta gamla bilder förstås är svart-vita redan i utgångsläget, men några färgbilder är det förstås). Boken bygger i stort på texter, även om den har över 100 bilder.

5. Kan man ännu beställa boken?
Svar: Ja, det går bra. Jag har kvar ungefär 70 ex. Några måste jag lägga undan inför den Kulturafton som går av stapeln på Hembygdsgården den 5 april. Det kan ju dyka upp någon som vill köpa den där. Vidare kan det ju finnas ett par tre affärer på Storgatan som vill sälja den. Men räkna med att jag har ungefär 50 ex kvar. Beställning kan göras till joni7229@gmail.com

6. Kommer boken i nya upplagor senare?
Svar: Om de första 200 exemplaren blir sålda, så låter jag sannolikt trycka upp en ny upplaga, men först efter att jag har fått in tillräckligt många förhandsbeställningar. Jag vågar inte ta risken att trycka en upplaga på vinst och förlust.

7. Jag såg att lokaltidningarna skrev om den nya boken häromdagen. Stämde allt som stod där?
Svar: Det som stod i Barometern/OT stämde. Östran/Nyheterna hade fått vissa saker om bakfoten, men det var bara småsaker som jag inte orkar kommentera. Av båda tidningarna kunde man dock få intrycket att boken BARA innehåller ny forskning och jag har själv betonat den aspekten. Så är det dock inte. Däremot innehåller boken ganska mycket ny forskning i relation till vad som tidigare skrivits om bygdens historia. Den som har följt bloggen noga kommer dock att känna igen en hel del. Ett par av artiklarna tar dessutom upp saker som redan har tagits upp i exempelvis Stranda, men jag skriver om det på mitt sätt. Så allt är inte nytt. Men det mesta som tas upp är nytt, eller ges nya infallsvinklar utifrån ny forskning.

8. Kan man lämna tillbaka boken om man tycker innehållet är skit?
Svar: Så helsike heller! Man lämnar inte tillbaka böcker för att man är missnöjd med innehållet, lika lite som man får pengarna tillbaka om man är missnöjd med filmen man just sett på bio.

9. Jag tycker bloggen har förlorat i kvalitet sedan du började med boken. När blir allt som vanligt igen?
Svar: Det stämmer. Boken tar mycket av min fritid just nu, vilket tyvärr går ut över bloggen. Hur jag gör när allt lugnar ner sig vet jag inte. Jag vill inte bli bloggens fånge. Säsongens fotbollsbevakning kan jag lova att jag fortsätter med. Bloggens andra sidor känns just nu mest som en belastning. Vi får se vad jag orkar med. Bloggen är trots allt ideellt arbete, inte en lokaltidning man kan ställa krav på.

10. Vad är det roligaste och kusligaste med att ge ut en egen bok?
Svar: Det roligaste är att få sprida historiska kunskaper. Det kusligaste är väl insikten att det finns flera i den äldre generationen som vet mycket mer om Mönsterås historia än undertecknad och som därför kommer att ha kritiska synpunkter på en hel del. Samtidigt är den aspekten inte bara kuslig, utan spännande. Det kan ju ge upphov till många intressanta samtal.

Ja, det var väl allt för denna gång.

Inga kommentarer: