8 februari 2011

Premiärnerver I - Ska Böda/Högby vända trenden? Inför division 5 sydöstra 2011

Böda/Högby
Idag påbörjar jag presentationen av Mönsterås GIF:s motståndare i division 5 sydöstra. Först ut är Böda/Högby från norra Öland – en sammanslagning av de forna rivalerna Böda IK och Högby IF som genomfördes vintern 2002-2003. A-laget alternerar mellan två idrottsplatser - Böda IP och Högby Nya IP. Förra året spelade man på Högby Nya IP, varför det lär bli Böda IP i år.


Böda/Högby hör hemma på norra Öland. Kanske borde GIF ta båten över till bortamatchen.
Samma resa som GIF
Böda/Högbys utveckling de senaste åren påminner en del om Mönsterås GIFs resa. Båda lagen spelade för några år sedan i division tre, men har sedan pö om pö halkat nedåt i seriesystemet.

Det finns dom som menar att Böda/Högby står och faller med Jonas Nilsson. Och visst stämmer det om man ser på förra säsongen. I mars 2010 gick Jonas Nilsson till Lindsdal (div 2) och utan honom orkade inte Böda/Högby med fyran utan hamnade klart sist på 10 poäng och minus 39 i målskillnad. Ser vi ytterligare några år tillbaka så ser det ut som följer:

2009: 9:a av 12 lag i division 4 sydöstra.
2008: 6:a av 12 lag i division 4 sydöstra.
2007: 10:a av 12 lag i division 4 sydöstra. Fick kvala sig kvar.
2006: Näst sist i division 4 södra elit (degradering).
2005: 7:a av 12 lag i division 4 östra elit.
2004: 9:a av 12 lag i division 3 sydöstra Götaland. Fick kvala och åkte ur.
2003: 2:a i division 4 östra elit. (Uppflyttning till div 3)

Kan Böda/Högby vända trenden?
Intrycket inför den kommande säsongen är att Böda/Högby nu vill vända trenden, och förutsättningarna ser ganska bra ut. Jonas Nilsson har kommit tillbaka som spelande tränare efter bara ett år i Lindsdal och kommer förstås att ge Böda/Högby offensiva kvalitéer som man vanligtvis inte finner i division 5. Man har också värvat den duktige målvakten Axel Eriksson från Kalmar AIK FK. Lägg därtill ytterligare några återvändare och bara ett par förluster. Men frågan är om man hinner få ordning på defensiven. 65 mål bakåt på 22 matcher förra säsongen duger inte. Men stämningen på lagets gästbok är god och man verkar också få träna på en konstgräsplan i Kalmar ibland.

Nyförvärv: Jonas Nilsson, Axel Eriksson, Roger ”Ragge” Nilsson, Marcus Nelson, Daniel Bogefors

Förluster: Christian Berg (IFK Borgholm? Står kvar i Böda/Högbys trupp på hemsidan), Jonas Jogestål (IFK Borgholm?. Står kvar i Böda/Högbys trupp på hemsidan.)

Mitt preliminära tips: Böda/Högby är med på övre halvan om Jonas Nilsson får vara frisk.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Träningsmatch Nynäs Kl 12:00
Mönsterås - IF Stjärnan
// Göran

Jonny sa...

Tack! Är det på lördag?
/J

Anonym sa...

Ja , matchen spelas på lördag!

Anonym sa...

Matchen blev tyvärr inställd pga det tråkiga vädret!