13 mars 2011

Premiärnerver IV – Ska Ljungbyholms GoIF få ordning på spelet? Inför division 5 sydöstra 2011

Ljungbyholms GoIF
Idag fortsätter jag presentationen av lagen i division 5 sydöstra. Turen har kommit till Ljungbyholms GoIF – GIFs motståndare i premiären. Tidigare har följande lag presenterats: Böda/Högby, Glömminge IF och IFK Kåremo.

Redan i början av 1900-talet fanns det en förening med fotboll på agendan i Ljungbyholm. Denna lades ner 1933, men efter några års uppehåll bildades nuvarande förening 1938. Seniorfotboll spelas oftast på Fruskogsvallen.


Ljungbyholm ligger strax söder om Kalmar.















Tillbaka i femman efter några år i fyran
Föreningen nådde sin hittills största framgång 1956 då man spelade i division 3, vilket på den tiden verkligen var den tredje divisionen. Annars har Ljungbyholm mestadels spelat i femman eller sexan. Under 2000-talet har man till och från spelat i fyran. 2008 var man dock tillbaka i femman. För två år sedan var man ytterst nära att ramla ner i sexan, men förra året såg det något bättre ut och man knep en nedre mittenplacering efter en ojämn säsong. Frågan är om man lyckades vända trenden där och om det skall gå ännu bättre i år?

Träningsmatcher
Årets träningsmatcher ger ett splittrat intryck. Det började med förlust mot Trekanten (div 4) med 0-3. Inte så mycket att säga om. Därefter blev det förlust mot seriekollegan Rockneby med 2-5 – inte särskilt imponerande då Rockneby ärligt talat måste betraktas som ett ganska så mediokert lag. Men så blev det igår plötsligt en storseger med 7-1 mot ännu en seriekollega – SSG. Har Ljungbyholm plötsligt fått ordning på både backlinje och anfall, eller är SSG väldigt dåligt? Eller är detta Ljungbyholm i ett nötskal? Bra matcher varvas med dåliga utan någon given logik och tillsynes utan någon klar spelidé. De senaste åren har det enligt en initierad källa handlat väldigt mycket om sparka och spring.

Jag vill ändå varna lite för Ljungbyholm i år. Truppen ser hyfsat bred ut och lyckas man bara bli lite jämnare så kan man nå en fin placering. Laget har ju dessutom den fördelen inför säsongen att man får träna på konstgräsplanen vid Guldfågel arena i Kalmar.

Nyförvärv och förluster
Vanligtvis är det ganska stor omsättning på spelare i klubbarna söder om Kalmar, men i år verkar det inte ha varit så turbulent i Ljungbyholm. Laget ser väl om möjligt något starkare ut än förra säsongen.

Ny tränare: Thomas ”Tummen” Johnsson.

Nyförvärv: Anders Svensson (målvakt, comeback), Robert Hessel (back, comeback), Carl Jonsén (back, mittfältare, fr. Möre BK), Richard Milton (mittfältare, anfallare, från klubb i Värmland).

Förluster: Jonas Håkansson (mittfältare, anfallare, Hossmo).

Ljungbyholms placeringar de senaste åren:
2010 – 8:a av 12 lag i div 5 sydöstra.
2009 – 10:a av 12 lag i div 5 sydöstra (fick kvala sig kvar).
2008 – 3:a av 10 lag i div 5 sydöstra.
2007 – 11:a av 12 lag i div 4 sydöstra. (degradering)
2006 – 8:a av 12 lag i div 4 sydöstra.
2005 – 6:a av 12 lag i div 4 nordöstra.
2004 – Seriesegrare i div 5 sydöstra.
2003 – 9:a av 12 lag i div 5 sydöstra.
2002 – 11:a av 12 lag i div 4 sydöstra (degradering)

Tidigare möten
Mönsterås får alltså åka till Ljungbyholm i premiären. Lagen möttes senast i seriespel 2009, även då i premiären, men i Mönsterås. Matchen slutade 1-1. Returen vann Mönsterås med 2-1. Lagen möttes även 2007 i fyran. Då vann Mönsterås hemma med 2-0, medan Ljungbyholm vann returen med 3-2.

Mitt preliminära tips: Mittenlag.

Inga kommentarer: